Povjerenstvo za sukob interesa napokon objavilo odluku za Šegona, sada je na potezu DORH!

Foto: FAH

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa napokon je na svojim službenim stranicama objavilo odluku o kažnjavanju Branka Šegona, bivšeg pomoćnika ministra financija za koje je utvrđeno da je u aferi Pomoćnik bio u sukobu interesa. Podsjetimo, unatoč svemu, Šegon ima pravo na isplatu pune plaće šest mjeseci od datuma od kada je smijenjen, te još pola plaće sljedećih šest mjeseci. Da bi primao plaću morao je podnijeti zahtjev Vladi i to je i učinio.

"Bivši pomoćnik ministra financija Branka Šegona, podnio je zahtjev za ostvarivanje prava prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika – isplatu pune plaće tijekom prvih šest mjeseci po prestanku dužnosti te 50% plaće tijekom sljedećih šest mjeseci. (NN 25/2000, čl. 15: »Dužnosnici nakon prestanka obnašanja dužnosti sve do početka ostvarivanja plaće po drugoj osnovi ili do ispunjenja uvjeta za mirovinu, imaju šest mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti, pravo na naknadu u visini plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti, a sljedećih šest mjeseci pravo na naknadu u visini 50% plaće koju ostvaruje dužnosnik na toj dužnosti", rekli su nam u Vladi dodajući kako je zahtjev urudžbiran u Vladu 14. veljače. Prema procjenama, Šegon će nas koštati još nekih 300-injak tisuća kuna.

Kažnjen s 40 tisuća kuna


"Sklapanjem Ugovora o kreditu sa sporazumom o osiguranju novčane tražbine od 30. kolovoza 2012. godine za vrijeme obnašanja dužnosti pomoćnika ministra financija, dužnosnik Branko Šegon stavio je privatni interes iznad javnog te se time našao u situaciji sukoba interesa", stoji u objavljenoj odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Podsjetimo, povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo je postupak protiv Branka Šegona radi utvrđivanja da li se dužnosnik u obnašanju dužnosti pomoćnika ministra financija našao u situaciju sukoba interesa te je li prekršio neko od načela djelovanja iz članka 5. ZSSI-a zbog stupanja u poslovni odnos Facta Vere s HBOR-om i to nakon što je Index 10. siječnja objavio članak o kreditu kojega je dobila Šegonova Facta Vera. Šegon je u Ministarstvu financija upravljao radom Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, a 2013. godine HBOR je dobio 850 milijuna državnih kuna dok je Šegon bio zadužen za nadzor kako se upravlja tim novcem, obavljao je i kontrolu kreditnih institucija.

"Šegon je imao nadzor nad korištenjem proračunskih sredstava koja idu u HBOR! Ogromna šteta je nanesena i HBOR-u i Vladi jer u NO HBOR-a sjedi dosta ministara. ", kazala je članica Povjerenstva za sukob interesa Branka Lukačević Gregić na sjednici Povjerenstva 7. ožujka ove godine kada je donesena odluka.

No u pisanoj odluci ne spominje se šteta nastala za HBOR, a ni Vladi.

U pismenoj odluci naglašava se da Šegon nije prijavio jamstva na kredit te da nije odijelio "privatno od javnog" u slučaju kredita Facta Veri. Na taj način povrijedio je načelo jednakosti pred zakonom, stoji u pismenoj odluci Povjerenstva. Pismena odluka potvrdila je kaznu od 40 tisuća kuna, a a sljedećih četiri mjeseca Šegonu će se oduzimati po 7 tisuća kuna, a sljedeća četiri mjeseca po 3 tisuće kuna.

"Povjerenstvo će predmet proslijediti nadležnom državnom odvjetništvu radi pokretanja prekršajnog postupka", stoji na kraju odluke Povjerenstva.

Naime, u obrazloženju odluke Povjerenstvo je naglasilo dvojbu je li tvrtka Facta Vera uopće mogla dobiti kredit HBOR jer se "izričito navodi da se krediti ne mogu koristiti za namjenu refinanciranja, niti za povrat ranije odobrenih kredita poslovnih banaka".

Šegon je u kratkoj izjavi za Novi list najavio žalbu Upravnom sudu.

Odluku Povjerenstva o Branku Šegonu pročitajte u cijelosti OVDJE

Znate li za sličan slučaj ili imate informacije o kriminalu i korupciji šaljite nam na desk@index.hr. Garantiramo anonimnost.

Pročitajte više