Povlašteni prijevoz do kopna u oba smjera: Za otočne iskaznice prijavilo se 72.000 osoba

Foto: FAH

AGENCIJA za obalni linijski promet do sada je od otočnog stanovništva zaprimila gotovo 72.000 zahtjeva za korištenje otočne iskaznice za povlašteni prijevoz do kopna u oba smjera, i više od 27 zahtjeva za korištenje vinjeta za povlašteni prijevoz vozila na pomorskim linijama s kopnom, izvjestio je u četvrtak ravnatelj te Agencije Ivan Franičević.

U splitskoj gradskoj luci danas je službeno održana prezentacija prijenosnih poništivača – hand held uređaja za otočne iskaznice te prezentacija ukrcaja putnika na Jadrolinijin trajekt na temelju „Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prometu“, čija je primjena počela početkom siječnja 2015..

Tijekom cijelog ovog mjeseca trajat će prilagodba, odnosno uhodavanje u primjeni tog Pravilnika, rekao je Franičević.



„Novim otočnim iskaznicama koje su besplatne, omogućava se stanovnicima otoka pomorski prijevoz do kopna u oba smjera jednom dnevno s popustom od 50 posto, dok će se umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina te učenicima i studentima omogućiti dva besplatna polazno-povratna putovanja dnevno na linijama koje povezuju otoke njihova prebivališta s kopnom. Vlasnici vinjete imat će popust od 50 posto za trajektni prijevoz vozila“, naglasio je.

Uvođenje otočnih iskaznica za povlašteni prijevoz stajat će državu oko šest milijuna kuna dok će se za vinjetu za vozilo plaćati 80 kuna.

„Otočne iskaznice i vinjete za otočna vozila za povlašteni prijevoz vrijedit će pet godina“, rekao je Franičević.

Odluka o korištenju povlaštenog prijevoza stanovnika otoka u javnom pomorskom prijevozu odnosi se na svih 12 brodara koliko ih ukupno ima u sustavnu javnog pomorskog prijevoza.

U slučaju zlouporabe iskaznica se trajno oduzima

„Uvjet za korištenje ovakve otočne iskaznice je da imate prebivalište na otoku, a u slučaju zlouporabe otočne kartice ona će biti trajno oduzeta i onaj tko ju bude zlouporabio više je nikad u životu neće moći koristiti“, upozorio je Franičević.

Dodao je kako se „Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu“ uvodi red i spriječavaju zlouporabe te pridonosi unaprijeđenju plovidbe.

„Do sada je bilo slučajeva da je povlašteni pomorski prijevoz na nekim linijama koristilo više osoba nego što neki otok ima stanovnika, a ima i onih koji se po cijeli dan voze trajektima na linijama otoci-kopno, i ne izlaze s trajekta nego na njemu 'love' turiste za svoje apartmane“, pojasnio je Franičević.

Pročitajte više