Povratak Vlade s godišnjeg: Što čeka ministre i premijera?

PREMIJER Zoran Milanović i njegovi ministri danas se vraćaju s godišnjih odmora. Prvi radni dan je sutra, a prva sjednica Vlade u četvrtak s puno vrućih tema na rasporedu. Istražili smo što će ih sve dočekati nakon odmora na Jadranu.

Neki su spojili i dva tjedna, neki desetak, a neki samo pet dana. Neki poput ministra financija Slavka Linića na godišnji nisu ni otišli, a potpredsjednika Nevena Mimicu zapalo je da čuva Banske dvore dok su ostali na odmoru. Kako god bilo, sutra se svi moraju pojaviti u ministarstvima i nastaviti s radom. A posla je i preko glave.

Dina, seljaci, suša, sindikati...

Tu su radnici Dine. "Radnici Dine nisu dobili plaće od 11. mjeseca prošle godine i nikakva obećanja više ne mogu pomoći", poručuju iz Dine.

Seljaci su pogođeni sušom. "Sljedeće godine će se morati izdvojiti barem dvije milijarde kuna da se uveze hrana, ako će imati otkuda uvesti jer će hrvatski građani biti doslovno gladni", ističu seljaci.

Sindikati su ljuti jer im fali socijalnog partnerstva. "Ne pita, ne zove, ne razgovara, ne dogovara se. Jedino što pokazuje, to je autizam", kaže čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Plomin, plaće, kolektivni ugovori...

Suočit će se premijer Zoran Milanović, a još i više prvi potpredsjednik Radimir Čačić s time da koalicijski partner IDS traži referendum o Plominu C, a većina ministara naći će se u problemima jer su probili limite za plaće zaposlenima u svojim sektorima pa ih čeka mukotrpan posao rezanja plaća i kresanja povlastica.

Jedno od tih neugodnih pitanja, neslužbeno doznajemo, naći će se odmah na prvoj sjednici Vlade u četvrtak. Riječ je o otkazu ugovora o radu za javne službe i procesu mirenja. "U tom postupku mirenja s ovlaštenim miriteljem ćemo ipak probati naći zajednički jezik, ako ćemo moći naći", kaže resorni ministar Mirando Mrsić. Odgovara čelnik Matice sindikata Vilim Ribić.

"Nema pravnih i valjanih razloga za njegovo otkazivanje. Mi se na taj protupravni postupak možemo žaliti sudovima i policiji. Kao što i vas, kad netko na ulici orobi, onda ćete vi ići na policiju. Tako i kad nas orobe, onda mi idemo na sudove", ističe Ribić.

Mišljenja vladajućih podijeljena

Imat će u četvrtak, ako ne i prije, članovi Vlade priliku i međusobno razjasniti neke stvari. Zašto ministar Linić govori da će 2013. godina biti još gora ako premijer ne misli tako. "Vjerujemo sljedeće godine u početak oporavka i to realno vjerujemo, u jednu manju stopu rasta, ali rasta i neće je svi u Europi imati, manji broj država će imati stopu rasta, ali to tek trebamo vidjeti i to tek trebamo ostvariti", kaže Milanović.

S Linićem će trebati razgovarati i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji se očito "zaletio" s izjavom o smanjenju PDV-a na hranu jer je čuvar državnih financija na to samo odmahnuo rukom.

Pročitajte više