Povratak koji je zgrozio Splićane: Sud mu produžio boravak u bolnici, a liječnici ga pustili na dopust

Foto: HR Foto (Tea L.)

ZADARSKI Županijski sud pojasnio je danas okolnosti puštanja na slobodu 36-godišnjeg Antonia H. Splićanina koji je 2009. godine na Marjanu bacio bebu o asfalt te je proglašen neubrojivim i smješten u instituciju na liječenje.

Sud mu produžio boravak u bolnici, a liječnici ga pustili na dopust

"Dana 3. listopada 2013. godine u izvanparničnom predmetu Županijskog suda u Zadru, a nakon održane tajne rasprave radi produljenja prisilnog smještaja u psihijatrijskoj ustanovi temeljem članka 34. stavak 3. Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetanjama, produljen je prisilni smještaj Antoniju H. u psihijatrijskoj bolnici Ugljan na rok od godinu dana, do 8. listopada 2014. godine. U psihijatrijsku bolnicu Ugljan zaprimljen je 8. travnja 2010. godine, telefonskom provjerom utvrdili smo da u razdoblju 28. 11 - 6. 12. 2013. godine uz dopuštenje liječnika koristi prvi terapijski izlaz", odgovoreno je Indexu sa zadarskog suda.

Iz odgovora proizlazi da o puštanju Antonija H. na desetodnevni dopust nisu ništa znali, niti je pušten po odluci suda. Navod da koristi prvi terapijski izlaz također nije u suglasju sa izjavom glavne sestre bolnice na Ugljanu kako je Antonio H. već prije puštan na višednevni dopust.

Povratak Antonija H. zgrozio je Splićane koji strahuju za živote najmilijih

U svakom slučaju, pojavljivanje Antonia H. u svom starom kvartu Spinutu izazvalo je nemalu zabrinutost građana koji su se neugodno iznenadili vidjevši ga na slobodi četiri i pol godine nakon mučnog događaja na Benama.

Antonio H. boluje od teškog oblika paranoidne shizofrenije. Dvomjesečnu bebu je izvadio iz kolica i bacio je o asfalt, a potom se sav iskrvavio na stijenama na plaži Bene. U sudskom postupku koji se vodio za kazneno djelo pokušaja ubojstva proglašen je neubrojivim te smješten u instituciju na liječenje. Splićane je posebno zgrozilo da Antonio H. na slobodi živi u stanu koji je svega 20-ak metara udaljen od dječjeg vrtića.   

Pročitajte više