Požeško-slavonska županija - bogati kraj bogatih ljudi

Foto: Anita Bukljaš/Index

POŽEŠKO-slavonska županija bogat je kraj Republike Hrvatske (koja je naravno cijela bogata), bogatih građana, male nezaposlenost i općenito privrednog procvata. Ako želite vidjeti hrvatski Vegas ili Dubai, pače i ako želite posramiti javnim standardom i Amere i Arape – otići ćete u Požegu.

Tamo je i sjedište bogate, radišne i nadasve skromne Požeško-slavonske županije, smještene kako i priliči u Županijskoj ulici broj 7, u Gradu Požegi. Ta Županija nabavila je krajem prošle godine novi službeni automobil – i to kako i priliči skromnim i radišnim službenicima – dakle: "Predmet nabave je nabava 1 osobnog vozila putem operativnog leasinga, na razdoblje od 60 mjeseci (5) godina sukladno tehničkoj specifikaciji i ostalim traženim uvjetima naznačenim u ovoj Dokumentaciji za nadmetanje."

Također, navodi se: "Kako bi se ponuda smatrala prikladnom ponuđeno vozilo mora zadovoljiti sve traženo iz obrasca Tehničke specifikacije." A tu, u tehničkoj specifikaciji ima puno toga veseloga.
Vrijedni dužnosnici Požeško-slavonske županije ipak se ne mogu voziti u bilo čemu (što bi selo reklo!) – crna metalik limuzina mora imati minimalno 120kW, dakle ispod 160 "konja" se nema što razgovarati – istina u toj županiji nema baš puno pista, ali tko zna? Možda župan dobije žurnu ponudu za ministarsko mjesto, pa mora hitno u Zagreb. Možda, ne znam, dođe neka ponuda za otvaranje barem reli staze, ako već ne i Velike Nagrade Požege.

Također, automobil mora imati minimalno 4800 mm duljine, uz 2700 mm međuosovinskog razmaka, a uz klasične sigurnosne elemente obvezan je – "Dvo-zonski klima uređaj sa digitalnom regulacijom"! Dakle, nema da se nema – bez dvozonske klime automobil ne ispunjava uvjete natječaja! Kakav bi to bio uostalom slučaj da se dva čelnika županije moraju mučiti s jednim sustavom klimatizacije?

Zamislite, jednome smeta hladnije, drugi baš voli ono nezdravo nabit klimu, možda bi i kakva koalicija mogla doći u pitanje?

Vjerujemo da će građani ove Županije potpuno razumjeti ovakvu potrebu svojih čelnika i dodatno razumjeti da ne mogu dva političara dijeliti jednu klimu kupljenu o narodnom trošku. Svaki svoju temperaturu – temeljno je pravo svakog hrvatskog političara! I to digitalno! Nema što da se u XXI. stoljeću tu analogno regulira!

Traži se nadalje da automobil ima i senzor za kišu – znate uostalom kako je lako ozlijediti mali prst ako morate ručno paliti brisače! Možete li shvatiti kakva bi to bila sramota da se na nekom sastanku županija zlobni drugi župani cerekaju u facu čelnicima Požeško-slavonske županije, pokazuju u njih prstom kao u zadnje jadnike koji sami pale svoje brisače?

Usput, ako spadate u one koji još to ručno rade, vide kapi kiše na vjetrobranu i uključe brisače – sutra se trebate po gradu šetati s škaniclom/škartocom na glavi, jer kakav ste vi to uopće Hrvat, sramite jadnim i nevoljnim autom bez opreme ovu bogatu zemlju!

Dodatno, da bi se bolje išlo u svjetlu budućnost, automobil koji je kupila Županija mora obvezno imati "Bi Xenon svijetla sa uređajem za pranje svjetala", a da zlobnici ne bi vidjeli kako se voze čelnici, ili kako možda u vožnji kupaju nos, obvezno je i "Zatamnjenje stražnjih stakala vozila". Vozilica je na kraju odabrana za 293.762,54 kuna, plaćati će se putem operativnog leasinga, no što je to za tako bogat kraj bez nezaposlenih i bez propalih tvornica?

Tko želi provjeriti navedene podatke – Evidencijski broj u Oglasniku javne nabave (https://eojn.nn.hr) je 2014/S 003-0059985.

Istina je naravno drugačija

Istina je naravno bitno drugačija – Požeško-slavonska županija je kraj gdje se vrlo teško nalazi posao. Stopa nezaposlenih je preko 20%. Štoviše, kada se i nađe posao, prosječna plaća u ovoj županiji zaostaje 20-tak postotaka za hrvatskim prosjekom. Rat, pretvorba, tranzicija – sve se to debelo osjetilo na gospodarstvu ovog kraja.

Prema popisu stanovništva iz 2001. Županija je imala 85.831 stanovnika. Taj broj je u međuvremenu još pao – prema popisu 2011. godine Požeško-slavonska županija ima 78.034 stanovnika. Pet gradova i pet općina, sve zajedno ukupno broja stanovnika koliko Velika Gorica. I dvozonsku klimu u automobilu Županije.

Uopće, kakav to može biti misaoni proces gdje se u nerazvijenom, opljačkanom, prirodno lijepom no gospodarski jadnom kraju, uzima katalog skupih limuzina, zaokružuju duple automatske klime i Bi Xenon svjetla i kupuje auto vrijednosti koliko prosječan radnik u toj županiji zaradi za 5-6 godina, i to da ništa ne jede? Bahatost – znajući da to ljudima neće biti važno kod narednih lokalnih izbora? Ispunjenje dječačkih snova o skupoj limuzini? Kupuje se nešto dvostruko skuplje od službenog automobila koji bi sasvim dobro obavljaju svoju funkciju – jer službeni automobil se kupuje radi obavljanja posla, vožnje od točke A do točke B, a ne radi pokazivanja. Ili bi se barem trebao kupovati.

A možda je razlog kupnje automobila od 293.762,54 kuna na račun poreznih obveznika jednostavno –– može se! Može se jer će narod ionako na izborima popiti priču o partizanima i ustašama ili neku tome sličnu, a crna metalik limuzina će sjajnim svjetlima parati mrak, vodeći županijsko rukovodstvo u svjetlu budućnost.

Jadniji od političara može biti samo narod koji ih bira.

Pročitajte više