Pranje mozga u školi u Velikoj Gorici: "Djeco, pripremamo vas da budete svećenici, vjernici i domoljubi"

Foto: Protagora

UDRUGA Protagora medijima je poslala fotografije snimljene u Osnovnoj školi "Nikola Hribar" u Velikoj Gorici.

Na hodniku škole, kao što se vidi iz priloženih fotografija, postavljen je plakat s natpisom "Škola me priprema za...", te su učenicima ponuđeni odgovori kojima mogu nastaviti ovu rečenicu.

Među ponuđenim "odgovorima" su plakati s porukama "za istinskog vjernika", "za požrtvovnog svećenika" i "za čestitog domoljuba". Plakati su odreda ukrašeni katoličkom ikonografijom; tu su Isus (na križu i bez križa) Gospa, papa Franjo, ali i ustaški kolaborator Alojzije Stepinac kojeg je Katolička crkva proglasila blaženikom.

Isus, hrvatski domoljub

"Iz svega možemo zaključiti da usprkos Ustavu i zakonima Republike Hrvatske u javnom školstvu službena religija katoličanstvo, odnosno da su javne škole podređene indoktrinaciji učenika u katoličku ideologiju pri čemu se katoličanstvo povezuje s nacionalizmom, a Isusa se proglašava ni manje ni više nego 'čestitim domoljubom', naravno, hrvatskim domoljubom – a kakvim drugo?", poručuju iz udruge Protagora.

Vesna Puhovski, predsjednica Protagore, ističe kako ovaj slučaj nisu prijavili resornom Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta. Ne vide u tome poantu, s obzirom da ministar Vedran Mornar nije ni nakon nekoliko mjeseci uspio riješiti problem spornog udžbenika za vjeronauk za osmi razred "S Kristom u život", u kojem se ateiste proglašava nemoralnim egoistima i krivcima za nacističke zločine u Auschwitzu, te se poziva na iskorjenjivanje ateizma i svođenje broja ateista na najmanju moguću mjeru.

Indoktriniraju djecu i time se hvale

"Ovaj tjedan mogli smo svjedočiti još jednom obliku sustavnog podređivanja javnog školstva katoličkoj indoktrinaciji – naime 16. prosinca upriličen je sad već redoviti susret kardinala Bozanića s ravnateljima vrtića, osnovnih i srednjih škola u Zagrebu gdje se pred pomoćnikom ministra obrazovanja, pred ravnateljem Agencije za odgoj i obrazovanje, te predsjednicom Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja promicala sustavna indoktrinacija djece u katoličku ideologiju u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama Republike Hrvatske pri čemu se bivša ministrica i ravnateljica VII. zagrebačke gimnazije, Ljilja Vokić pohvalila zajedničkim (Crkvenim i vlastitim?) suzbijanjem zdravstvenog odgoja u hrvatskim školama", ističe Puhovski.

Nije to, dodaje predsjednica Protagore, ni najmanje omelo predstavnika Vlade koji je sjedio u prvom redu. "Predstavnici javnih institucija tako pred kamerama pozdravljaju promicanju diskriminacije u javnim odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a javna televizija u svom središnjem Dnevniku o tome izvještava kao da je riječ o najnormalnijoj stvari jer su kod nas sustavno kršenje Ustava i sustavna diskriminacija onih koji se ne žele podvrgnuti neslužbeno službenoj katoličkoj ideologiji, kao i onih koje ta ideologija sustavno diskriminira, neslužbeni nepisani zakon iznad pisanih zakona ove države koja na svakom koraku sama sebe negira", zaključuje Puhovski.

Pročitajte više