Pravni paradoks: Načelnik Galovca osuđen za štetu od 95 tisuća kuna, no mora vratiti tek 28 tisuća?!

Screenshot: Street View

BIVŠI načelnik Općine Galovac Slavko Šare osuđen je nepravomoćno u Splitu na devet mjeseci zatvora zbog lažiranja putnih naloga te štete u općinskom proračunu od 95 tisuća kuna.

Zanimljivo je da je vijeće suca Slavka Lozine oslobodilo ostale okrivljenike, njih šestoro, na čija su imena i ispisani ti nalozi. Lozina se rukovodio time da je Šare kao načelnik Općine bio odgovorna osoba koja ih je ovjeravao, a ostali nisu. Šare će morati vratiti u općinski proračun nešto manje od 30 tisuća kuna, koliko je otišlo na njegove naloge, a kako će se namiriti ostatak, nije najjasnije, budući da su ostali oslobođeni. Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će ovaj pravni paradoks tretirati Vrhovni sud.

Formalni propusti

Šare je osuđen da je tijekom 2008. godine naložio i odobrio isplate putnih naloga za predsjednika Općinskog vijeća Petra Burčula, dopredsjednika Branka Kovača, administrativnu tajnicu Maru Raspović, vijećnika Filipa Nadinića te obrtnike Enerka Ivkovića i Ante Butića. Nalozi su bili bez valjanog pravnog osnova, a Šare je, kako bi prikrio prisvajanje novca, priložio neistinite račune hotela Central i Antunović u Zagrebu, stoji u presudi.

Branitelj Nediljko Ivančević tvrdi da su sva putovanja zaista i obavljena te da su utvrđeni formalni propusti u ispisivanju putnih naloga, što bi eventalno trebalo biti u sferi prekršaja, a ne kaznenog djela.

 

Pročitajte više