Pravobraniteljica s predstavnicima vojnih invalida: Novi zakon smanjuje njihova mirovinska prava

Foto: HRT; Screenshot

PRAVOBRANITELJICA za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak izvijestila je da se sastala s predstavnicima Udruge Hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) I. skupine koji su joj izložili probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

Od problema je posebno istaknuto održavanje zdravlja, provođenje rehabilitacije i liječenje i sprječavanje nastanka rana – dekubitusa koji su za tu populaciju opasni po život, kaže se u priopćenju pravobraniteljice.

Osim toga, HRVI su ukazali na nove izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje zadiru u njihova mirovinska prava, te učestale promjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kojima se neprekidno smanjuju ta prava.

Slonjšak očekuje sastanak s ministrom zdravlja

Pravobraniteljica je dogovorila za slijedeći tjedan sastanak s ministrom zdravlja i predstavnicima Udruge HRVI I. skupine, jer je neosporno da problemi zaista postoje pa treba što žurnije pronaći zadovoljavajuća rješenja.

Slonjšak također ističe da su prosvjedi pred Ministarstvom branitelja za nju kao pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom izuzetno mučni jer osobe s invaliditetom, članovi Udruge HRVI 1. skupine traže zaštitu svojih prava.

"Pogotovo mislim na 100-postotne invalide domovinskog rata, koji se sa svojim najtežim invaliditetom i teškim zdravstvenim stanjima već četvrti dan, na ovom hladnom vremenu izlažu riziku po svoje zdravlje".

U svrhu mirnog i razumnog rješavanja pitanja ratnih vojnih invalida Slonjšak apelira na predstavnike Vlade i nadležnih ministarstva da se što hitnije, kako ne bi došlo do još većih zdravstvenih problema, sastanu sa predstavnicima Udruge HRVI I. skupine.
 

Pročitajte više