Pravobraniteljica za djecu: Kraj školske godine ponekad prerasta u grč i borbu za ocjenama u kojima se djeca ne osjećaju dobro

Foto: Damjan Tadić/Cropix

PRAVOBRANITELJICA za djecu Mila Jelavić odlučila je na kraju školske godine ponoviti dio poruke poslane u rujnu djeci i odraslima.
 

"Tada smo istaknuli kako će i ove godine školsko zvono pozvati u školske klupe više od 515.000 učenika u Hrvatskoj i označiti njihov povratak đačkim obvezama, druženju s učiteljima i školskim prijateljima, ali i suočavanje  s novim školskim izazovima, stjecanje novih znanja i novih prijatelja. Događaj je to koji bi za svu djecu trebao biti poput svečanosti, jer obrazovanje je važno dječje pravo", piše pravobraniteljica.

"Pozvali smo sve one koji na to mogu utjecati da pomognu da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u školi, da zna da će u učenju dobiti podršku učitelja i roditelja, da će nailaziti i na prepreke i probleme, ali će ih svladavati uz pomoć odraslih i zajedno s drugom djecom. Nažalost, svečanost o kojoj smo govorili, ponekad pri kraju školske godine prerasta u grč i borbu za ocjenama u kojoj se izgube pravi razlozi zbog kojih bi se dijete dobro osjećalo. Ocjene postaju važnije od svega", upozorava Jelavić.

"Stoga, u prigodi završetka ove školske godine, apeliram na djecu i odrasle, pogotovo roditelje i učitelje, da nađu vremena, razgovaraju i zajedno pokušaju riješiti probleme, kojih zasigurno ima, no, sigurni smo da se zajedničkim djelovanjem mogu ublažiti i riješiti i u nekim budućim vremenima popraviti", piše pravobraniteljica.

 

Pročitajte više