Pred gasiteljima još jedna duga noć, teren je natopljen i nadaju se najboljem

Foto: Facebook (Goran Cvjetinović)

SITUACIJA na Pelješcu nešto je stabilnija nego što je bila tijekom popodnevnih sati, rekao je navečer glasnogovornik Stožera za zaštitu i spašavanje dubrovačko-neretvanske županije Goran Cvjetinović.

"Stabilnija je situacija, bolja je nego danas. Vatrogasci su zadržali požar prema Brijesti, vatra nije uspjela prijeći cestu. Kanaderi su tijekom dana natopili teren, koji trenutno natapaju i vatrogasne snage na zemlji kako bi maksimalno usporili širenje požara prema Brijesti", rekao je Cvjetinović te dodao kako je druga fronta, ona na platou iznad naselja Ponikve gdje je smještena istoimena vjetroelektrana.

"Na tom platou se sprječava prijelaz vatre prema Stonu i Dubi Stonskoj", rekao je Cvjetinović.

Osim ove dvije fronte još gori i kod mjesta Janjina prema selu Sreser.

"Požar ide od Janjine prema selu Sreser, ali još je relativno daleko od kuća koje nisu u neposrednoj opasnosti", rekao je Cvjetinović.", rekao je Cvjetinović i dodao kako je pred gasiteljima još jedna duga noć.

Inače, u petak poslijepodne buknuo je požar i u Ljubaču, mjestu u Dubrovačkom primorju, no ugašen je brzom intervencijom vatrogasaca.

Na Pelješcu se s požarima bori oko 200 vatrogasaca iz svih krajeva zemlje.

Kako je protekao dan na Pelješcu

14:58 Ostvarili su se strahovi gasitelja na Pelješcu: Kao i prethodnih dana, u popodnevnim satima se ponovo digao vjetar i rasplamsao vatru.

"Pojačao je šilok i donio nove probleme u Ponikvama, osobito u dijelu od Ponikava prema Dančanju. Jos gori na platou iznad Ponikava, a na terenu je uz vatrogasce i kanader i dva air tractora", doznaje se od glasnogovornika županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Gorana Cvjetinovića.

14:30 Protupožarnim zračnim snagama u Zemuniku zahvalili su se i ministar obrane Ante Kotromanović i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Drago Lovrić.

Tijekom dana zatraženo je angažiranje dodatnih snaga iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te je prema Ponikvama na Pelješcu krenulo dodatnih 89 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.

12:45 Situacija na Pelješcu nešto je bolja, vatra nije u blizini kuća, no u Ponikvama i Janjini i dalje može biti opasno ako se u popodnevnim satima digne vjetar kao prethodnih dana, doznajemo od glasnogovornika županijskog Stožera za zaštitu i spašavanje Gorana Cvjetinovića.

"U Ponikvama gori na platou visoko iznad kuća, na području gdje su stari vinogradi i 15-ak vjetroelektrana, a opasno još može biti i u brdima iznad Zabrežja na području Janjine. Sve ovisi o vjetru", rekao je Cvjetinović.

Nakon što je na Korčuli požar stavljen pod kontrolu, većina vatrogasaca prebašena je na Pelješac gdje se sada nalazi već broj gasitelja. Najbolja je situacija u Kobašju, gdje se požarište tek nadzire i više nema otvorenog plamena.

11:06 Vatrogascima u gašenju požara na Pelješcu, Braču i kod Plomina pomaže iz zraka od jutra šest protupožarnih aviona, priopćeno je iz Ministarstva obrane.


Dva aviona Canadair C-415 su sinoć nakon gašenja požara na području Plomina u Istarskoj županiji ostali na aerodromu u Puli kako bi čim prije nastavili s gašenjem požara koji je i danas aktivan.

Iz vojarne Zemunik upućen je i jedan Canadair CL-415 na požarište na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koji zračne snage gase četvrti dan zaredom. Posada tog Canadaira primijetila je, leteći prema Pelješcu, još jedan požar sjeverno od Bola na Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji te su na to područje odmah upućena tri Airtractora AT-802, tako da u ovom trenutku u gašenju požara sudjeluje ukupno šest protupožarnih aviona.

Zračne snage će se danas, kao i prethodnih dana, izmjenjivati i dodatno pojačavati prema razvoju situacije na terenu.

Tijekom jučerašnjeg dana gasili su ukupno šest požarišta od Istre do juga Hrvatske, istiće MORH.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (23. lipnja) zračne snage baze iz Zemunika bile angažirane na 47 požarišta, i to 14 u Zadarskoj, 10 u Dubrovačko-neretvanskoj, 9 u Splitsko-dalmatinskoj, 8 u Šibensko-kninskoj i 6 u Istarskoj županiji, navodi se u priopćenju.

11:00 Na čitavom Pelješcu je jutros oko 7:30 isključena struja na zahtjev Centra 112, zbog gašenja požara od strane kanadera, no oko 9:30 je ponovo uključena i na većem dijelu Pelješca opskrba električnom energijom sada je normalizirana", rekao je za Index Tihomir Matić iz Elektrojuga.


Bez struje su još zaseoci Dančanje, Zabrđe i Zaradež, gdje su kanaderi i dalje aktivni. Djelatnici HEP-a nalaze se na terenu zajedno s vatrogascima i po potrebi otklanjaju manje kvarove, rekao je Matić.

10:45 Gori i kod Plomina u Istri, dosad je vatra progutala 400 četvornih metara šume.

10:05 Dubrovačka policija otkrila tko je kriv za šest podmetnutih požara na Korčuli.

09:30 Požar koji je u četvrtak buknuo na nepristupačnom terenu u uvali Konjska-Zli dol na otoku Braču, proširio se i vatrogasci pumpama brane kuće, a jutros im je u pomoć stigao kanader, doznaje se u splitskoj Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Do sada je na tom požarištu izgorjelo 80 hektara niskog raslinja i česmine.

Gromovima je tijekom jučerašnjeg nevremena na području Splitsko-dalatinske županije izazvano 12 požara, najviše na Braču, a do sada je izgorjelo više od 120 hektara borove šume, makije, niskog raslinja i trave. Većinu su vatrogasci ugasili ili stavili pod nadzor.

Onaj u uvali Krušćica nedaleko od samostana Blaca vatrogasci su ugasili na samom početku, a brzom intervencijom ugašeni su i požari koji su buknuli na nekoliko mjesta u Nerežišćima i Postirama.


Hektar borove šume izgorio je na dvije lokacije u Pučišćima i ubrzo je stavljen pod kontrolu. Pod nadzorom vatrogasaca je i požar koji je buknuo u uvali Gospojica.

Na graničnom prijelazu Podprolog kod Vrgorca izgorjelo je 2,5 hektara trave i makije. Taj je požar ugašen, kao i dva manja koja su izbila u Brelima, u Lokvama na Biokovu i Žrnovnici.

Opožareno je i 40 hektara iznad sela Ježević na vrhu Dinare u općini Vrlika. Radi se o nepristupačnom terenu za gasitelje i taj je požar još aktivan.

08:35  "Stanje je sada dobro kod Ponikava, gori iznad mjesta prema vrhu brda, ali još od kasno sinoć nije ugrožen niti jedan stambeni niti gospodarski objekt. Također,crkvica Sv. Marko nije izgorjela kako se sinoć, dok je ovo to područje bilo pod vatrom, govorilo", rekao je jutros za Index glasnogovornik županijskoga Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović.

"Na terenu su deseci vatrogasaca i zračne snage, a upravo su došli i novi vatrogasci iz kontinenta. U Kobašu su lokalni DVD-ovi tijekom noći zaustavili širenje vatre te sada gase rubove požarišta, dolazi im u pomoć i kanader. Taj dio kod Kobaša je uvala nasuprot Mljetu - nepristupačno i bez ikakvih kuća ili obrađene zemlje", kaže Cvjetinović, napominjući da je požar u Janjini i dalje aktivan te se ondje gase rubovi požarišta.


Ako se poslijepodne digne vjetar, u Janjini bi ponovo moglo biti opasno, ali vatrogasci se nadaju da će prije toga vatru uspjeti staviti pod kontrolu.

"Vatrogasci su sinoć odradili lavovski posao u Ponikvama. Obranili su kuće u zaseoku Šparagovići tako da nije bilo potrebe za evakuacijom. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović još je prije tjedan dana ozlijedio nogu, to je strašno nateklo i liječnik mu je naredio dva tjedna mirovanja, ali on se ne miče s požarišta, tu je i dežura", opisuje Cvjetinović atmosferu među vatrogascima.

Kada je u pitanju dolazak ruskih zračnih snaga na Pelješac, Cvjetinović ističe da, obzirom na trenutnu situaciju na terenu, sada više nisu potrebne, no da su doista došle ranije sve bi bilo mnogo lakše.

"Jedan naš kanader može ponijeti sedam tona vode, a taj njihov vodeni bombarder i 42 tone u jednom letu. To je golema razlika", ističe Cvjetinović.

07:55 U pomoć vatrogascima mogli bi doći i ruski kolege, budući da je ruski ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov ponudio pomoć za gašenje požara Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, objavila je ruska novinska agencija TASS.


"Ministar Vladimir Pučkov poslao je telegrame s ponudama u praktičnoj pomoći za sređivanje prirodnih katastrofa hrvatskom ministru unutrašnjih poslova Ranku Ostojiću i ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva, javlja Radio Slobodna Evropa.

Rusija je spremna odmah poslati modernu opremu za gašenje požara, uključujući avione "Il-76" i "Be-200" i stručnjake za gašenje požara.

07:00 Kako doznajemo iz Županijskog centra 112, situacija na terenu jutros je nešto bolja no jučer poslijepodne. Kuće su obranjene, a cesta Prapratno-Ponikve-Zabrđe ponovo je otvorena za sav promet.

"Prema požarištu ponovo kreću i kanaderi, a uskoro bi na Pelješcu trebala ponovo biti isključena struja. Dalekovodi predstavljaju opasnost kada kanaderi izbacuju vodu, mora se isključiti struja", pojašnjavaju iz Centra 112.

Nestalo 2600 hektara šume, maslinika i vinograda

Vatrogasci su se sinoć na Pelješcu borili na dvije fronte. Jedna je išla prema naselju Brijesta, dok se druga spuštala s brda kod mjesta Dančanje prema Ponikvama. Plamen je na pojedinim mjestima dosezao i do 20 metara visine, a snažna bura dovela ga je u neposrednu blizinu kuća.

"Uspjeli smo obraniti 20-ak kuća, potjerali smo vatru u brdo. Vatrogasci daju sve od sebe, to su heroji, vjerujte mi", rekao je kasno sinoć za Index Nikša Miletić, zamjenik zapovjednika Državne intervencijske postrojbe Dubrovnik.

Procjenjuje se da je požarom zahvaćena površina kod Ponikava oko 1400 hektara, dok je kod Trstenika u vatri nestalo još oko 1200 kehtara šume, makije, maslinika i vinograda.

Na otoku Korčuli u tijeku je sanacija požarišta, a stanje na požarištu je zadovoljavajuće. Procjenjuje se da je opožareno otprilike oko 850 hektara.

Pročitajte više