Pred privatizaciju: Nadzorni odbor Petrokemije razmatra opcije financiranja, očekuje se još veći gubitak nego u 2012.

Foto: Petrokemija

NADZORNI odbor domaćeg proizvođača gnojiva Petrokemije trebao bi se sastati u četvrtak 28. studenog kako bi, između ostalog, razmotrio opcije daljnjeg financiranja kompanije. Kompanija je ujedno najavila da bi neke od mogućih opcija mogle uključivati povećanje temeljnog kapitala, piše iCapital.

Petrokemija je u prvih devet mjeseci godine generirala gubitak u iznosu 190,6 milijuna kuna. Objašnjenje menadžmenta za ovakav rezultat jest da je zbog ne-sezone potrošnje gnojiva na domaćem tržištu i široj regiji, potražnja za gnojivima pala u ljetnim mjesecima, a istovremeno je došlo i do pada cijena gnojiva na globalnom tržištu. Sukladno tome, Petrokemija bi u 2013. mogla generirati još veći gubitak nego prošle godine
 
Osim što provodi mjere restrukturiranja i rezanja troškova s ciljem poboljšanja operativne efikasnosti, kompanija je trenutno u potrazi za strateškim partnerom. Ministar gospodarstva je nedavno naglasio važnost brze privatizacije Petrokemije, iako je Vlada u dogovoru sa sindikatima odlučila zadržati udio od 25% kompanije. Ministar je također javno špekulirao o potencijalnim zainteresiranim stranama među kojima kao logičke kandidate vidi Borealis, Agrofert, nekoliko ruskih kompanija te možda norvešku Yara-u.
 
U pripremi za skorašnju privatizaciju, Petrokemija je nedavno imenovala novog predsjednika Uprave, a uspješno je i kompletirala dokapitalizaciju. Kompanija je u kolovozu izdala 1,1 milijuna novih dionica po cijeni od 170 HRK po dionici, čime je prikupila 186,2 milijuna kuna. Novo izdanje dionica upisali su obvezni mirovinski fondovi (55,3%), dobrovoljni mirovinski fondovi (5,8%), Vlada (23,1%), strani investitori (3,1%) te otvoreni investicijski fondovi (10,2%), uz još neke manje investitore (10,2%).
 
 

Pročitajte više