Predizborni metež nakon stranih kritika vlasti BiH: Tko je miljenik Zapada?

Screenshot: HTV

NIZ političkih stranaka koje se natječu na izborima u Bosni i Hercegovini zakazanim za 12. listopada svoju je predizbornu kampanju usmjerio na rasprave o tome podupiru li i koga u toj utrci vlade velikih i utjecajnih država, a u kritikama iz nekih stranih predstavništava upućenim sadašnjim vlastima u BiH najviše su se osjetile prozvanim vladajuća stranka u Republici Srpskoj te Socijaldemokratska stranka BiH.

Rasprave o potpori međunarodnih čimbenika rasplamsale su se nakon izravnih kritika koje su u javnost plasirane na nekonvencionalan način poput blogerskih tekstova ili televizijskih spotova, a dodatnu težinu daje im činjenica da one dolaze iz izvora koji predstavljaju moć i utjecaj SAD-a.

SNSD i SDP BiH "izravno prozvani"

Izravno prozvanim osjetile su se dvije stranke koje čine okosnicu izvršne vlasti u entitetima i na državnoj razini, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) Zlatka Lagumdžije.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je odavno na "ratnoj nozi" s američkim diplomatima u BiH, ustvrdio je na predizbornom skupu u ponedjeljak navečer, kako je jasno da se "stranci miješaju u izborni proces", a sve je objasnio njihovim navodnim strahom od uspjeha SNSD-a. "Republika Srpska mora ojačati institucionalni potencijal zato što su stranci navalili ojačati oporbu pa se čak i direktno petljaju u izbornu kampanju preko priopćenja američkih i drugih veleposlanstava želeći napraviti što veću konfuziju u razdoblju izbora", izjavio je Dodik u Bileći, gdje je na predizbornom skupu predstavljao kandidate svog SNSD-a. Istodobno su se u dvorani tijekom njegova istupa smjenjivali video isječci na kojima se moglo vidjeti Dodika u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čime je poslana jasna poruka tko bi srpskim glasačima trebao biti uzor prijatelja.

USAID: "Glasuj ili trpi"


Enetitetski mediji koji otvoreno podupiru Dodikovu izbornu kampanju, poput javne televizije RS (RTSR), već danima svoje gledatelje pokušavaju uvjeriti kako su krajnje zlonamjerni predizborni spotovi čiju je produkciju financirala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Pod sloganom "Glasuj ili trpi" kratki spot podsjeća na katastrofalne posljedice svibanjskih poplava, uz poruku kako sadašnje vlasti nisu učinile ništa da bi se stradalima pomoglo na odgovarajući način. Vlada RS-a odmah je burno reagirala tvrdeći kako je riječ o netočnim i iskonstruiranim optužbama čiji je jedini cilj srušiti sadašnju vlast na predstojećim izborima.

Optužbe o nesposobnoj i korumpiranoj vlasti okosnica su i bloga koji se prošlog tjedna pojavio na mrežnim stranicama američkog veleposlanstva u BiH, u kojemu su voditelj USAID-a u BiH David Barth i američki vojni ataše pukovnik Scott Miller također istaknuli kako se u BiH ne radi gotovo ništa da bi se pomoglo stradalima u poplavama.

Lagumdžija: Barth i Miller lažljivci

Na to je burno reagirao predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija. Najprije na svom blogu, a potom i na predizbornim skupovima SDP-a, Lagumdžija je optužbe odbacio ustvrdivši kako ništa od najavljene financijske pomoći za obnovu nije prepušteno vlastima u BiH, a potom je Bartha i pukovnika Millera optužio da su lažljivci. "Optužili su nas i pitali zašto se narodu ne da 500 milijuna eura pomoći. Rekli smo im: to što govorite je laž", kazao je Lagumdžija pred svojim pristalicama na predizbornom skupu u Travniku. Uz to je američkim diplomatama poručio da se u BiH ne mogu ponašati kao da je to protektorat.

Ponukani cijelom pričom lokalni mediji u BiH intenzivno se pitaju koga Amerikanci podupiru, ako već otvoreno kritiziraju sadašnje vlasti.

Titula "miljenika Zapada"

Neki sugeriraju kako je to novoutemeljena Demokratska fronta (DF) Željka Komšića, no pretenzije da bude miljenik Zapada pokazao je Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost (SBB) i kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. On je kritike na račun SAD-a ocijenio "nedopustivim" nazvavši zapadne zemlje dokazanim prijateljima Bošnjaka i njihovim najvažnijim strateškim partnerima. Uz to je obećao kako u BiH, u slučaju njegove pobjede, neće biti "vazalskog odnosa" ni prema Turskoj niti prema Rusiji, nego će se jačati odnosi sa SAD, EU i NATO-om. Istodobno je u paket za Zapad nepoželjnih pokušao "ugurati" Stranku demokratske akcije (SDA), čiji mu je potpredsjednik Bakir Izetbegović najjači protukandidat u izbornoj utrci, ocijenivši "protuzapadnom histerijom" predizborni istup SDA-ova načelnika općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže koji je komentirajući ulogu nekih zapadnih zemalja u BiH izrazio sumnju u dobre nakane Njemačke, Austrije i Hrvatske prema BiH.

Reagirajući na silovite rasprave što su ih potaknule ocjene Davida Bartha i Scotta Millera, veleposlanstvo SAD priopćilo je kako oni nemaju svoje izborne favorite niti podupiru nekog konkretnog kandidata ili stranku, nego žele građane BiH motivirati na glasovanje. Cilj bloga bio je izraziti zabrinutost za stradale u poplavama koji su uglavnom prepušteni sami sebi a zima se približava, navedeno je u priopćenju veleposlanstva SAD u kojemu se ističe kako bi svi, bili na vlasti ili ne, morali učiniti više da se pomogne stradalima.

Pročitajte više