Predsjednik Europske federacije novinara o stanju na HRT-u: Radi se o opasnom šikaniraju i prijetnji radu

UPOZORENJA zbog stanja na HRT-u počela su stizati i iz Europe. Europska federacija novinara (EFJ), izrazila je zabrinutost zbog nedavnih događaja na HRT-u. Najveće novinarsko udruženje zbog toga je uputilo pismo predsjedniku Hrvatskoga sabora, Odboru za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, premijeru, ministrici kulture i predsjedniku Uprave HRT-a.

>Pokrenuta internetska peticija za smjenu Uprave HRT-a: "Zaštitite novinarske slobode!"
>OESS o stanju na HRT-u: "Alarmantno je da koriste tako drakonsku praksu ušutkavanja novinara"


"Obaviješteni smo da se nekim novinarima na HTV-u prijeti otkazom zbog kritičkih osvrta na uređivačku politiku HTV-a i na općenitu situaciju u toj medijskoj kući, uključujući i sumnje u korupciju. Jedna od njih je Elizabeta Gojan, vrlo poznata urednica HTV-a i vanjskopolitička novinarka, koja je istovremeno i predsjednica Ogranka HND-a, našeg člana, pri HTV-u", ističu.

Podsjećaju da je Elizabeta Gojan dobila već dvije opomene pred otkaz zbog svojih istupa u javnosti o situaciji na HTV-u. "U njima je iznijela svoje mišljenje da je HTV-ov program prazan te je Upravu i Uredništvo HTV-a optužila da iz programa uklanja istaknute novinare, najbolje profesionalce. Izrazila je i sumnju u moguću korupciju jer su neke emisije silno preplaćene", nastavlja EFJ.

"Radi se o opasnom šikaniraju i prijetnji radu novinara"

Otkazom se prijeti i Maji Sever, još jednoj novinarki, članici Izvršnog odbora Ogranka HND-a pri HTV-u. Ona je također dobila dvije opomene pred otkaz jer je odbila u svoju emisiju uvrstiti prilog o lokalnom privatnom vinarskom festivalu smatrajući da nije od javnog interesa. Lela Knežević, još jedna urednica Hrvatske uživo, također je dobila dvije opomene pred otkaz.

"Ove novinarke upozoravaju na stvarne probleme na HTV-u, premda Državno odvjetništvo još uvijek nije dovršilo istragu o mogućoj korupciji na HTV-u. Smatramo da ove prijetnje predstavljaju opasno šikaniranje, što je pak prijetnja neovisnosti HTV-a i radu novinara koji govore o toj situaciji, koja je od iznimne važnosti za sve građane Hrvatske", piše u pismu.

"Budući da je Ministarstvo kulture najavilo promjene Zakona o HRT-u koje bi mogle rezultirati novom Upravom i Uredništvom, bojimo se da su ove prijetnje zapravo osveta motivirana željom da se ušutka kritika postojećeg vodstva HTV-a, što je neprihvatljivo. EFJ brani snažno i neovisno novinarstvo. Izražavamo podršku HND-u, našem članu, koji je digao svoj glas protiv ovih zabrinjavajućih prijetnji. Stoga tražimo da prestane zastrašivanje kolega i da se poštuje njihova uređivačka neovisnost. Smatramo da treba spriječiti otkaze tim priznatim profesionalcima", završava pismo koje je potpisao predsjednik EFJ-a Arne Koenig.

Pročitajte više