Predsjednikova poruka prvašićima: Učite, budite vrijedni i razvijajte dobre odnose sa svojim prijateljima

OKO POLA milijuna učenika, od čega 40.000 prvašića, danas sjeda u školske klupe. Pred njima su i neke novine poput zdravstvenog odgoja u školama, a nema više ni zaključivanja ocjena na kraju prvog polugodišta.

Pripazite na djecu u prometu!

Zbog novih sudionika u prometu iz MUP-a apeliraju na vozače da uspore pred školama, gdje se smije voziti najviše 40 kilometara na sat. Također, Viktor Forjan iz MUP-a apelira da se na pješačkim prijelazima stane učenicima i rukom pokaže da sigurno mogu prijeći cestu.

Odgoda početka nastave zbog nezavršenih građevinskih radova

Dijelu učenika praznici su produženi za još tjedan dana. Početak nastave odgođen je u nekolicini škola zbog građevinskih radova koji nisu završili na vrijeme.

"Ušli su u jedan važan dio svog života, obrazovanje, i preporučujem im, učite i budite vrijedni, razvijajte dobre odnose sa svojim prijateljima i prijateljicama jer je to iznimno važno za vaš kasniji život"

Povodom prvog dana škole, hrvatski predsjednik Ivo Josipović uputio je poruku svim prvašićima. "Prvo djetinjstvo, uključujući i školu su vjerojatno najljepši ili jedni od najljepših dijelova naših života bez obzira što su u prvom razredu, tako mali klinci, ako tako mogu reći, rekao bih da od prvog razreda stječu iznimno važna znanja jer škola nije samo mjesto gdje djeca uče, nego i gdje se odgajaju. Ušli su u jedan važan dio svog života, obrazovanje, i preporučujem im, učite i budite vrijedni, razvijajte dobre odnose sa svojim prijateljima i prijateljicama jer je to iznimno važno za vaš kasniji život", uputio je Josipović poruku prvašićima, ali i onima koji ove godine završavaju srednju školu.

"Uh, tada oni ulaze u isto tako jednu novu fazu s drukčijim problemima. Mislim da su oni na neki način možda i žrtve načina kako mi implementiramo Bolonju, o tome bi se puno moglo pričati. U svakom slučaju, onima koji ne kane nastaviti školovanje, želim da pronađu neki posao, a onima koji idu, da odu na ono visoko učilište koje su izabrali jer tu će imati naravno jednu drugu vrstu problema, ali i nove vrlo rekao bih, drage i simpatične izazove, stjecanje novih znanja i prijatelja, novi način života i to je nešto što je vrlo vrijedno iskustvo u životu", poručuje predsjednik.

"Želimo puno uspjeha na početku školske godine"

Uoči početka nastave, pozdrav i dobre želje školarcima stižu iz resornog ministarstva. "Pozdrav svim učenicima, roditeljima, naravno učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima. Želimo puno uspjeha na početku školske godine. Zadovoljstvo nam je pozdraviti sve, a pogotovo prvašiće koji će prvi put ove godine sjesti u školske klupe", poručila je Nježić.

I za kraj jedan dobar savjet psihologinje Ivana Čosić svim nastavnicima i roditeljima. "Ono što je jako važno da roditelji i učiteljima u školama ne zaborave da dijete koje postaje učenik i dalje ostaje dijete i da će oni i dalje biti zaigrani i da će im biti važno druženje s vršnjacima i svakako će im trebati vremena da se prilagode na neke zahtjeve koje škola traži od njih", zaključuje Čosić.

Pročitajte više