Predstavljen Nacionalni program ranog otkrivanja raka maternice: Svaki dan jedna žena oboli, svaki treći umre

Foto: Davor Pongračić/Cropix

SVAKI dan jedna žena u Hrvatskoj oboli, a svaki treći dan jedna umre od raka vrata maternice - porazne su to brojke koje protiv kojih se Ministarstvo zdravlja odlučilo boriti i Nacionalnim programom ranog otkrivanja ove zloćudne bolesti.

Prema tom programu koji je krenuo u 12. mjesecu prošle godine, kako je rekao ministar zdravlja Rajko Ostojić, već je otišlo 100 tisuća poziva, odnosno obavijesti ženama u dobi od 25 do 64 godine. ''Da imaju pravo i obavezu otići na preventivni pregled, vrlo ciljano i vrlo jasno kome se trebaju javiti i vrlo ciljano i jasno kome se trebaju javiti i napraviti test koji s visokom vjerojatnošću otkriva početne promjene karcinoma. Dakle PAPA test jednostavan i test koji spašava život'', rekao je Ostojić te naglasio kako je rak maternice izlječiva bolest te je vrlo bitno obavljati preventivne preglede koji su vrlo jednostavni i učinkoviti, a spašava ljudski život.

''Zajednička misija je da je briga o zdravlju temeljno ljudsko pravo i da ovakvim akcijama spašavamo ljudske živote jer pravodobna kolonoskopija spašava život, ultrazvuk dojke spašava život i u ovom slučaju PAPA test spašava ljudski život'', istaknuo je Ostojić.

Pokretač inicijative za prevenciju raka vrata maternice je Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka. Tri su temeljne odrednice borbe protiv ove zloćudne bolesti: edukacija, cijepljenje protiv HPV-a i rani odlazak na ginekološki pregled, napomenuo je Predsjednik Hrvatske lige za borbu protiv raka Damir Eljuga. ''Na taj način ovim pozivom nam je želja da na ginekološke preglede dolaze žene koje inače ne dolaze, jedino tako ćemo smanjiti visoke stope'', kaže Eljuga.

Predsjednik povjerenstva Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka maternice Joško Zekan pojasnio je proceduru koju žene koje su registrirane u HZZO-u trebaju slijediti kad dobiju poziv za pregled. ''Da se jave nadležnom ginekologu kod kojeg nisu bili tri godine ili da izaberu od ponuđenih ginekologa koji su u blizini da se jave i da isto tako ostvare pregled'', napomenuo je Zekan.

U sklopu ovog Nacionalnog programa u subotu će se organizirati 6. hrvatski dan mimoza. Tako će se u subotu u Zagrebu i mnogim hrvatskim gradovima prodavati grančice mimoza, dijeliti edukativni materijali i davati savjeti o sprečavanju raka vrata maternice.

Pročitajte više