Predstavnici romske manjine kod Leke: Višegodišnja suradnja Sabora i romskih zajednica odlična

Foto: FAH

SABORNI zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi ocijenio je u srijedu u Hrvatskom saboru kako je unatrag tri godine u Hrvatskoj puno učinjeno za romski jezik, te izrazio nadu da će do kraja svog mandata uspjeti romski jezik uvrstiti na listu jezika nacionalnih manjina.

Puno je učinjeno za romski jezik zahvaljujući kolegama zastupnicima, hrvatskoj Vladi i Vama, rekao je Kajtazi predsjedniku Sabora Josipu Leki, koji je predstavnike romske zajednice primio povodom Svjetskog dana romskog jezika, 5. studenoga.


Kajtazi kaže da je od 25. svibnja 2012., kada je Sabor priznao Dan romskog jezika, napravljen veliki korak u izučavanju tog jezika.

Dva izborna predmeta na Filozofskom fakultetu

Otvorena su, podsjeća, dva izborna predmeta na Filozofskom fakultetu – Romski jezik te Književnost i kultura Roma, postavljena je dvojezična, hrvatsko- romska ploča, nedavno je odlučeno o otvaranju romuloških studija, kao i o otvaranju Europskog centra za romuloške studije.

Kajtazi se nada da će do kraja zastupničkog mandata, dakle do konca 2015., uspjeti romski jezik uvrstiti na listu jezika nacionalnih manjina. Naime, 1997. priznato je samo sedam manjinskih jezika, podsjeća zastupnik.

Odlična suradnja Sabora i romskih zajednica

Pohvalio je odličnu višegodišnju suradnju Sabora s romskom zajednicom, posebno na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika, "jednog od tri nacionalna praznika Roma u Hrvatskoj".

Predsjednik Sabora zadovoljan je što su Romi u Hrvatskoj postigli razinu koja jamči da će se njihova kultura i jezik razvijati i čuvati.

U Saboru na specifičan način njegujemo prava nacionalnih manjina, potvrđuje to i činjenica da već 12 godina romska manjina ima stalnog predstavnika u Saboru, rekao je Leko, zadovoljan što u parlamentu može pozdraviti predstavnike romske zajednice.


"To je moje osobno zadovoljstvo, ali i čast za hrvatski parlament, državu i društvo", rekao im je Leko.

Leko: Želim prosperitet romskoj zajednici

Poručio je kako se hrvatsko društvo temelji na vrijednostima, a najvažnije su ljudska prava, temeljne slobode i prava nacionalnih manjina.

"Hrvatska te vrijednosti njeguje, za to su zaslužni hrvatska država i društvo, ali i pripadnici nacionalnih manjina", rekao je predsjednik Sabora, ističući da će Hrvatska te vrijednosti zastupati i u Europskoj uniji, čija je članica.

Želim da svoju kulturu, običaje, tradiciju i jezik, bez obzira koliko se međusobno razlikovao, sačuvate i njegujete te da imate prosperitet u hrvatskom i društvima iz kojih dolazite, rekao je Leko predstavnicima romske zajednice.

Pročitajte više