Predstavnik Srba na kninskoj proslavi: "Oluja će biti legitimna kad se priznaju i druge žrtve te akcije"

NA OBILJEŽAVANJE obilježavanje Oluje u Kninu bio je i predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula. Tako je ova obljetnica postala i prva na kojoj je sudjelovao predstavnik Srba u Hrvatskoj, a nakon što im je predsjednik Republike Ivo Josipović poslao neformalan poziv.

Džakulin dolazak u Knin izazvao je veliku pozornost, iako su u izjavama i ministri ali i oporba bili odmjereni. Sam šef Srpskog demokratskog foruma rekao je da je poruka njegovog dolaska na obilježavanje Oluje simbolična, odnosno da želi odati počast svim poginulima i svim žrtvama koje su se dogodile u Oluji. A je li za njega Oluja legitimna akcija?

"Ispriku je dao Milan Babić"

"Taj legitimitet koliko je velik u vama toliko će biti i kod drugih kada žrtve dobiju svoj pravi pijetet", rekao je Džakula. Praćen visokim mjerama osiguranja Džakula je gotovo u trku odgovarao na novinarska pitanja pa je prokomentirao i konstataciju da "mnogi od njega traže ispriku".


"Ispriku je dao onaj tko je bio odgovoran za to i to je Milan Babić. Mislim da je to sasvim dovoljno", rekao je Džakula. Šef HDZ-a Tomislav Karamarko koji nije sudjelovao u protokolu obilježavanja 17 godina od Oluje, u Kninu se nakon polaganja vijenaca, osvrnuo na Džakulin dolazak. Gestu, kaže, pozdravlja ako je Džakulin dolazak priznanje da je izvršena velikosrpska agresija na Hrvatsku i da se Hrvatska u tom teškom krvavom ratu obranila.

"Oluja je otvorena za sve"

Mislim da Džakula nije taj koji treba prenositi te poruke s obzirom da mu je hrvatska policija stavljala lisice na ruke kao jednom od organizatora okupacije i njihove tzv. paradržavne tvorevine', istaknuo je šef HDZ-a. Ministar uprave Arsen Bauk.

'Nisam siguran koliko gospodin Džakula ima legitimitet unutar srpske nacionalne manjine, ali o unutarnjim odnosima se baš ne bi izjašnjavao', rekao je ministar uprave Arsen Bauk. A ministar obrane Ante Kotromanović poručuje kako je Oluja otvorena za sve, ako će se ovdje doći pokloniti i reći da je to bila oslobodilačka akcija. Onda su svi dobrodošli, zaključio je Kotromanović.

Pročitajte više