Predstečajni igrokaz: Kerum izvlači firme kroz predstečajnu nagodbu jer je sam sebi najveći dužnik

Foto: Hina

PREDSTEČAJNE nagodbe kao da su smislili za Keruma. Njemu to naprosto sjajni polazi za rukom pa ne čudi da se počastio s najnovijim primjerkom luksuzne i skupe Mercedes S klase. U svega tjedan dana, koncem siječnja i početkom veljače, kroz predstečajnu nagodbu prošli su Kerum d.o.o. i Neva Kerum d.o.o., a za koji dan ista će sudbina snaći i treću firmu Adriatic d.d.

Vlasnik kao tisuću radnih mjesta

Kako to Kerumu polazi za rukom? Ideja Ministarstva financija je bila da se predstečajnim nagodbama spašavaju radna mjesta, a ne vlasnici posrnulih firmi, a Kerum je svoja radna mjesta, kako znamo, prepustio kolegama trgovcima iz sastava NTL-a, Tommyju, Studencu i drugima. Koliko je poznato, ostalo je još nešto ljudi u hotelu Marjan, ali oni već duže nisu dobili plaću i valjda očekuju rješenje situacije s Adriaticom.

Koja su to brojna radna mjesta spašena predstečajnom nagodbom u trgovačkom Kerumu i hotelijerskoj Nevi Kerum, nije poznato. Ali je zato spašen Kerum. Vlasnik vrijedi kao tisuću radnih mjesta. Valjda tako računaju u Ministarstvu. 

I to se događa: Država optužila za štetu u državnom proračunu i sklopila predstečajnu nagodbu

Usput su očito zaboravili na sve one koji su morali staviti ključ u bravu zbog Kerumovog neplaćanja i neizvršavanja obaveza. S naplatom nije bajno išlo ni dok je firmu vodila saborska zastupnica Nevenka Bečić, koja je navrat-nanos nestala iz Kerum d.o.o. u ljeto 2012. godine. Tvrtka s više od pola milijarde duga uvaljena je u ruke nećakinji Željki, što je za posljedicu imalo da je optužnica zbog neplaćanja 17 milijuna kuna obaveza državi dignuta protiv nje, a ne tetke zastupnice.

Da, i to je moguće. U isti mah država diže optužnice za kaznena djela gospodarskog kriminala za štetu u državnom proračunu i sa istim pravnim subjektom sklapa predstečajnu nagodbu. Jedno, valjda, njima veze s drugim nema.

Ne može jednostavnije: Keruma spasio Kerum, Nevu spasio Kerum

Zanimljivo je svakako vidjeti kako je Kerum progurao svoje tvrtke opterećene dugovima težim od milijarde kuna. Zapravo, vrlo jednostavno. Nećete vjerovati, ali Kerum se spasio jer većinu tražbina drži upravo - Kerum.

Prvospašeni Kerum d.o.o. još i nije bio toliko drastičan slučaj, jer je najveću tražbinu od 24 posto s gotovo 400 milijuna kuna imala Zaba. Da su oni okrenuli leđa, teško bi se Kerum spasio, jer je Hypo sa zabilježbom na hotelu Marjan i tražbinom od 300 milijuna kuna ili 19 posto bio protiv. Zabi to, međutim, nije bilo u interesu zbog 25 milijuna eura zabilježbe na Kerumovom Jokeru, koji se sa 182 milijuna kuna tražbine pojavio u predstečajnoj nagodbi Kerum d.o.o.

Pomogli su i obiteljski Koteks s 300 milijuna kuna tražbine, supruga Ankica sa čak 100 milijuna kuna potraživanja, a svoj obol spašavanju obiteljskog zlata dali su i brat Jure, sestra Mara te šogor Sapunar. Svakako nije nadomet spomenuti da su tražbine u predstečajnoj nagodbi Kerum d.o.o. nabujale s početnih 500 i nešto milijuna kuna, na preko milijardu i pol. Većina novonastalih tražbina otpada, dakako, na Kerumove firme.

Formula za bolje raspoloženje: Kerumu otpisane kamate i 30 posto glavnice

Spašavanje Kerum d.o.o. bilo je, pokazat će se, presudno za spas Keruma, jer je u ostalim tvrtkama udio vlastitih potraživanja još veći.

Evo, recimo Adriatic, čija će se sudbina rješiti 12. ožujka. Od ukupno 156 milijuna kuna tražbina, čak 112 milijuna kuna drži Sapor, čiji je predsjednik Uprave nećak Sapunar. Kerum ima 29 milijuna, Kerum Trgovina 2,1 milijun, a Kila 4,3 milijuna kuna tražbine. To će biti sasvim dovoljno da Kerum komotno dobije potrebne glasove za predstečajnu nagodbu.

Nevu Kerum je, pak, spasio - Kerum. Od 302 milijuna kuna tražbina, matični d.o.o. imao je čak 285 milijuna kuna tražbina pa je glasanje 6. veljače bila tek puka formalnost. Na taj način, Kerumu je omogućeno da dug prema Ministarstvu financija i ostalim vjerovnicima u državnom vlasništvu umanji za kamate, skine 30 posto, a ostatak reprogramira na rok od pet godina uz godišnju kamatu od 4,5 posto. Dug prema financijskim institucijama umanjen je također za 30 posto te reprogramiran pod istim kondicijama. Slično je i za dug prema ostalim vjerovnicima, s tim da Kerumove firme, već spomenuti Adriatic te Kerum d.o.o. i obiteljska Kurdila d.o.o., pretvaraju svoje tražbine u ulog trgovačkom društvu Neva Kerum d.o.o., a nakon pripajanja dotičnog trgovačkom društvu Kerum d.o.o., povećavaju kapital istog. Eto, svi mislili, propao, kad ono - nije.

"Nema razloga da ti ne pomognemo"

U nikad boljoj formi, s već dvije uspješne nagodbe u nepunih mjesec dana, za dva dana Kerum će, po svemu sudeći, zabiti još jedan gol u državnu riznicu te povesti sa, čini se, nedohvatljivih 3:0. U zadnje je vrijeme malo govorio, ali se po ovim spektakularnim postignućima s predstečajnim nagodbama vidi da nije dokoličario.

Nakon svega, čini se da ona njegova da će se baviti financijskim konzaltingom i nije bez osnove. Evo, spasio je sebe, spasit će i druge, da parafraziramo onu pobjedničku "znao je za sebe, znat će i za druge". Ipak, da ne bi pomislili da smo u svijetu bajki, ovo spašavanje poduzetnika Keruma ima i svoj politički background.  

Lani, nedugo nakon izbora, na konstituiranju Županijske skupštine, susreli smo Keruma u bliskom razgovoru sa SDP-ovim veteranom Zdravkom Mulićem, koji mu je bio direktor u Koteksa, a sada je promoviran na čelo Vodovoda i kanalizacije. Razgovor je bio dosta povjerljiv, ali smo čuli kada je Mulić kazao Kerumu: "Nema razloga da ti ne pomognemo". Direktor Mulić financijski je stručnjak od formata pa zasigurno nije bila riječ o nekoj trivijalnosti, već o tome kako da se Kerum izvuče iz gliba dubljeg od milijardu kuna.

Biznis i politika

Istinu za reći, Kerumu pomoć ovih dana stiže sa svih strana. Nije samo SDP-u bitan da se Baldasaru ne raspadne većina u Gradskom vijeću, HGS-ove ruke neophodne su i HDZ-u u Županiji pa je tako šogoru Sapunaru ukazana čast da i dalje predsjeda Skupštinom, dok je Kerumovom "specijalcu" iz Hvidre Mariju Sičiću dano šefovsko mjesto u Upravnom vijeću agencije RERA te mjesto u Upravnom vijeću Županijske ljekarne, što je moguće tek privremeno, jer aktualni šef HDZ-ov Ante Mihanović ima ambiciju da dođe na čelo Ljekarne pa je možda izgledno da Sičić za potrebe službe, tj. Ljekarne zasjedne na upražnjeno mjesto predsjednika UV-a.

Od silne pomoći, Kerum se, vidimo, zapravo i teško može obraniti, pa nije zaludu ni ona da je zapravo on pobjednik lanjskih lokalnih izbora. Manje stresa, više pomoći, i sa lijeve i sa desne strane. Dok nagodbe pljušte kao na tekućoj traci, Kerum se ušutio i više ne govori kako nam prijeti opasnost od komunizma. Sada pomaže i SDP, a i HDZ jer bez HGS-a i Keruma ne mogu ni jedni, ni drugi. Biznis i politika. U Hrvatskoj jedno bez drugog ne ide.

 

 

 

Pročitajte više