Pregledali smo izvode računa Đane Atanasovski: Evo kome je isplaćivala novac prikupljen za Noru

Foto: Zaklada Nora Šitum

NAKON što su pojedini mediji objavili kako su roditelji malene Nore Šitum trošili novac prikupljen za njezino liječenje, Đana Atanasovski i Ivica Šitum javnosti su željeli reći svoju istinu, a ta je, kako kažu, da ni lipe nisu potrošili na sebe i svoje potrebe.

Index je u posjedu svih izvoda računa Đane Atanasovski, a na kojeg su građani uplaćivali novac za liječenje male Nore.

Vratimo se na početak priče. U humanitarnoj akciji za teško oboljelu djevojčicu Noru prikupljeno je oko 8,5 milijuna kuna.

Na račun Đane Atanasovski građani su uplatili 3,82 milijuna kuna. Ona je taj novac, prije odlaska u SAD kamo je s Norom otišla na liječenje, prebacila na račun Udruge Hrabro dijete.

Iz izvoda je vidljivo kako su za vrijeme boravka u Americi građani nastavili s donacijama na njen račun na kojem je na kraju bilo 753.117 kuna, a ne 907.000 kuna kako je objavljeno u nekim medijima.

Nakon dolaska iz SAD-a na računu Đane Atanasovski 753.000 kuna

Prije nego su osnovali Zakladu Nora Šitum, Đana Atanasovski i Ivica Šitum od novca za Noru isplatili su 281.500 kuna na donacije za oboljelu djecu budući su im se njihovi roditelji obratili za pomoć, a što se također vidi u bankovnim izvodima. U nekoliko navrata podizan je novac na bankomatu, a to je išlo za onu djecu čijim je roditeljima blokiran račun.

Na troškove osnivanja Zaklade (izvještaje revizora koje je tražilo ministarstvo, registraciju domene, zaštitu imena, administrativne poslove), opremanje Zaklade (radni stol, stolica, printer, uredski materijal, koristi svoj laptop) troškove kupnje majica, kupovinu deka i poklona za djecu za odjele u bolnicama u Klaićevoj, Rebro i Fran Mihaljević ukupno je potrošeno 104.000 kuna.

Na dan kad je Zaklada postala pravna osoba i dobila svoj račun u banci, prebačeno je preostalih 368.500 kuna.

Na upit koliko je sad novaca na Zakladi, Đana Atanasovski nam je rekla da se radi o iznosu od 70.000 kuna, naglasivši pritom kako je Zaklada kroz svoj rad nastavila s donacijama za koje ističe, imaju uredne zamolbe roditelja kao i potrebnu medicinsku dokumentaciju koja je priložena uz svaku molbu.

Donacije oboljeloj djeci i osnivanje Zaklade

"Novac je išao isključivo za donacije bolesnoj djeci. Nakon što je i Zaklada osnovana mi smo nastavili s uplaćivanjem novca drugoj bolesnoj djeci koji je on bio prijeko potreban za liječenje. Uz to smo redovito za Svetog Nikolu obilazili bolesnu djecu u Klaićevoj, na Rebru i u bolnici Fran Mihaljević te smo im nosili poklone da im bar malo uljepšamo dane u bolnici. To mogu potvrditi svi roditelji kao i osoblje bolnice.

Osim donacije, na koje je otišao gotovo sav novac, dio novca potrošili smo na opremanje i osnivanje Zaklade. Imali smo trošak od 45.000 kuna kad sam kupila majice za Zakladu. Dio tih majici podijelili smo djeci, a ostalo prodali za veći iznos nego smo potrošili na kupnju tih majici. Znači to su majice kojima se ostvaruje prihod, a koji dalje ide za bolesnu djecu", rekla je za Index Đana Atanasovski.
 
Ona u Zakladi radi oko 2,5 godine, a kaže kako je bila prijavljena samo osam mjeseci.

"Ne plaćam knjigovođu, svugdje idem tramvajem"

"Za Zakladu i u ime svog djeteta predano i časno radim već dvije i pol godine. Od toga sam na plaći bila svega 8 mjeseci i to onda kada sam od firmi i fondova dobila donacije za rad Zaklade što je odvojeno od novca za donacije. Vozim se tramvajem ili idem pješke, nemam ni lipe troška goriva na Zakladi i niti jedan putni nalog jer sve to financiram sama. Knjigovođa nam besplatno vodi knjige cijelo ovo vrijeme.

Novac od Norine akcije isključivo je korišten za donacije bolesnoj djeci i roditeljima i osnivanje Zaklade, kao i sav ostali prihod koji smo ostvarili koncertom, prodajom majica i slično. Dobrovoljno sam sve dokumente poslala Ministarstvu financija i to prije dvije godine jer nemamo što skrivati. Zaklada kvartalno i godišnje šalje financijska izvješća državnoj reviziji i to su javno dostupni podaci gdje nema tajni", rekla je Đana.

Dodala je i kako je istina da je podigla s računa 163.000 kuna, ali ne za sebe ili supruga, nego za spas bolesnog djeteta.

"Prije dvije godine nazvala me majka dječaka koji je bolovao od leukemije. Liječio se u Splitu pa na Rebru. Kako mu u Hrvatskoj više nisu mogli pomoći, majci je za nastavak liječenja u Njemačkoj, lijekom NELARABIN, falilo još 15.000 eura. Došla je do mog broja preko roditelja na Rebru i zamolila me za pomoć. Ivica i ja nismo ni sekunde dvojili. Sjela sam u autobus iz Zadra, gdje smo bili kod mojih roditelja, došla i Zagreb i našla se s majkom. Upoznala sam i dječaka na Rebru. Potpisale smo i ovjerile sporazum (kojeg je Index dobio na uvid) kojim sam joj dala novac u gotovini (113.000 kn) jer kao državljanka BIH nije mogla otvoriti račun u Hrvatskoj, a u Njemačku su kretali sutradan ujutro. Ugovoru je priložena i medicinska dokumentacija djeteta i u banku smo otišle zajedno. Dijete je nažalost, 5 mjeseci kasnije, preminulo, ali barem je dobio šansu za borbu, kao i naša Nora.

Ostatak novca kojeg sam podigla je 50.000 kuna što smo položili na Zakladu kao temeljni kapital kojega je odredilo Ministarstvo Uprave. Taj novac je i dalje na Zakladi", zaključila je Đana Atanasovski.

 
 
 

Pročitajte više