"Prekinimo (š)tapkanje u mraku": U ponedjeljak pred Vladu idu osobe s invaliditetom



SREDIŠNJA manifestacija Hrvatskog saveza slijepih kojom se obilježava međunarodni "Dan bijelog štapa" ove će se godine održati pod nazivom "Prekinimo (š)tapkanje u mraku".

Na sam Dan slijepih osoba, u ponedjeljak 15. listopada u 11 sati okupit će se pred sjedištem Saveza u Zagrebu Draškovićeva 80, predstavnici njegovih temeljnih organizacija i drugih udruga osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske te građani prijatelji. Potom će u organiziranoj povorci sa odgovarajućim transparentima krenuti prema Ministarstvu socijalne politike i mladih gdje će ih, prema posljednjim informacijama, dočekati zamjenik ministrice Opačić Darko Ledinski i njezina pomoćnica Iva Prpić. Svoje "hodočašće" povorka će nastaviti Jurišićevom ulicom preko Trga bana Jelačića, Radićevom do Trga sv. Marka, priopćili su iz Hrvatskog saveza slijepih osoba.

Poručuju kako su i predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću uputili zamolbu da tom prilikom primi predstavnike slijepih te na taj način na simboličan način dokaže svoju opredijeljenost za ispunjenje obećanje iz ranijih vremena da je nužno na viši nivo podignuti skrb za populaciju slijepih kao i za druge osobe s invaliditetom.

Prema planu povorka će pred zgradu Vlade stići oko 12:30 h, kada će se na istom mjestu održati i tiskovna konferencija.

Susret sa dužnosnicima Ministarstva socijalne politike i mladih te eventualno i Vlade predstavnici slijepih će iskoristiti da im uruče: tekst Platforme za socijalno partnerstvo osoba s invaliditetom, Vlade i institucija države, Nacrta Zakona o financiranju udruga osoba s invaliditetom te Promemorije o obvezama donošenja Zakona o inkluzivnom dodatku.

Osnovni cilj cijele manifestacije je da se nadležne institucije još jednom upozore na potrebu veće skrbi za osobe s invaliditetom i njihove udruge.

Ususret Međunarodnom danu bijelog štapa, 15. listopada, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić primio je članove Udruge slijepih Zagreb koje je predvodio predsjednik  Josip Hrvoj.

Predstavnici Udruge koja ove godine slavi 65. godina postojanja zahvalili su gradonačelniku na svemu što je u Zagrebu zadnjih godina učinjeno kako bi se podigla kvaliteta življenja slabovidnih i slijepih sugrađana. U razgovoru u gradskoj upravi bilo je, također, riječi i o planovima i projektima Udruge, posebno u djelu koji se tiču prometa.

Osim gradonačelnika, u ime Grada sastanku je prisustvovala Marinka Bakula Anđelić - pomoćnica pročelnika za socijalnu skrb, a u pratnji predsjednika Udruge slijepih Zagreb bili su Goran Denis Tomašković - tajnik Udruge i Vojin Perić - član Izvršnog odbora Udruge.

 

Pročitajte više