Premijer Turske zaprijetio prosvjednicima pa opet na njih poslao policiju

Foto: Guliver Image / Getty Images

"AKO PROSVJEDNICI ne napuste trg Taksim, sigurnosne snage će znati kako treba provesti evakuaciju", zaprijetio je Recep Tayyip Erdogan, premijer turske, na velikom mitingu njegove stranke u Ankari.

Nije dugo trebalo čekati da se Erdoganova prijetnja obistini. Turska policija ponovo je na prosvjednike udarila vodenim topovima i suzavcem, javlja AP. Podsjećamo, prosvjedi u Turskoj, koji su započeli zbog vladinog plana devastacije parka u Taksimu, traju već dva tjedna.

Specijalna policija okružila je trg Taksim. Imaju podršku oklopnih vozila. Specijalci su upućeni u park Gezi. Al Jazeera javlja da su policajci potjerali prosvjednike iz parka, porušili im šatore, te čiste park buldožerima i kamionima.

Prosvjednici su u subotu i dalje kampirali u Taksimu i poručivali da nemaju namjeru otići kućama dok se njihovi zahtjevi ne ispune. "Nema više nikakvog smisla u tome da ustajete u parku Gezi. Slučaj parka je sada u rukama sudova", poručio je Erdogan prosvjednicima.

"Ako u parku i dalje ima ljudi, molim vas, otiđite. Taj park pripada građanima Istanbula. To nije područje kojeg ilegalne organizacije mogu okupirati. Nitko nas neće zastrašiti. Ne primamo naredbe ni instrukcije od ikoga osim Boga", kaže Erdogan.

Pročitajte više