Preminuo predsjednik Malavija Bingu wa Mutharika: Liječnici potvrdili smrt, čeka se reakcija vlasti

PREDSJEDNIK Malavija, Bingu wa Mutharika, preminuo je nakon što je jučer doživio jak srčani udar, potvrdili su za BBC njegovi liječnici i malavski ministri. Jedan od liječnika koji je bio zadužen za predsjednika Mutharika izjavio je da je on proglašen klinički mrtvim još jučer navečer.

Državni mediji u Malaviju još uvijek izvještavaju kako je predsjednik prebačen u Južnu Afriku na liječenje. Ukoliko se potvrdi informacija o njegovoj smrti, zemlju čeka prava ustavna kriza, tvrde stručnjaci.

Naime, prema malavskom ustavu, nakon smrti predsjednika njegovo mjesto privremeno zauzima potpredsjednik. U ovom slučaju to bi bila Joyce Banda. Banda i Mutharika su se prije godinu dana posvađali, nakon čega je izbačena iz vladajuće stranke. Umjesto nje, za kandidata stranke na sljedećim predsjedničkim izborima izabran je predsjednikov brat, sadašnji ministar vanjskih poslova Peter Mutharika.

Ministri su cijelu noć pokušali doći do rješenja ove komplicirane situacije, ali nisu uspjeli. Za BBC su potvrdili da su primili vijest o smrti predsjednika i da pripremaju službenu obavijest za javnost.

Pročitajte više