Presedan koji ruši i EPH: Visoki Trgovački sud poništio predstečajnu nagodbu za Konstruktor!

Foto: Index

VISOKI Trgovački sud poništio je predstečajnu nagodbu za Konstruktor Inženjering temeljem žalbi tvrtki Zagreb Inženjering, Colas Hrvatska, Energo i Bota Šare! Prihvaćanjem žalbe ukinuto je rješenje Trgovačkog suda u Splitu od 27. studenog u Splitu o postignutoj nagodbi za Konstruktor.

Povećanje kapitala unosom tražbina ne dogovara se na predstečajnoj nagodbi!

Sud je utvrdio presedan prema kojem odluka o povećanju temeljenog kapitala dužnika unosom dijela tražbina vjerovnika i izdvajanje novih dionica vjerovnicima uz isključenje prvenstva postojećih dioničara nije stvar koja bi se trebala dogovarati na predstečajnoj nagodbi, već su se ti (pred)uvjeti morali dogoditi prije.

Prije predstečajne nagodbe morala je biti održana Skupština društva i promijenjen Statut.

Riječ je o presedanu koji sada stavlja pod znak upitnika i predstečajnu nagodbu Europapress Holdinga (EPH) koji svoju dogovorenu predstečajnu nagodbu pred Nagodbenim vijećem tek ima potvrditi na Trgovačkom sudu.

S obzirom da je model dokapitalizacije EPH i Konstruktora gotovo pa istovjetan moguće je da nakon Konstruktora "padne" i EPH, no i neke druge tvrtke koje su svoje probleme rješavale na istovjetan način. No, krenimo redom.

Prije sklapanja nagodbe morala je biti održana Skupština društva

U studenom prošle godine 77 posto vjerovnika Konstruktora izjasnilo se za plan restruktuiranja Konstruktora, a prema tom planu najveći vjerovnici trebali bi postati vlasnici Konstruktora, dok bi direktor tvrtke Željko Žderić s udjelom od 15-ak posto pao na manje od jedan posto. "Formula" predstečajne nagodbe bila je pronalaženje strateškog partnera za Konstruktor.

Najveći vjerovnici Konstruktora bili su Splitska i Zagrebačka banka te Grad Split i Cemex, a najavljeno je kako će od 2000 radnika ostati njih oko tisuću.



"Donošenje odluke o povećanju temeljnog kapitala dužnika unosom dijela tražbina vjerovnika, izdavanje novih dionica vjerovnicima uz isključenje prvenstva postojećih dioničara i izmjena statuta društva je buduća i neizvjesna činjenica na koju se po mišljenju ovog suda dužnik ne može obvezati predstečajnom nagodbom, nego je dužan održati glavnu skupštinu prije sklapanja predstečajne nagodbe", stoji u obrazloženju Visokog trgovačkog suda.

Tako stoji da bez odluke Glavne skupštine i bez izmjena Statuta dioničkog društva odluka o povećanju temeljnog kapitala ne može se upisati u sudski registar.

Presedan koji ruši i EPH?

"Kako vjerovnici ovom predstečajnom nagodbom nisu dobili ovršnu ispravu na temelju koje bi mogli prisilno ostvariti svoje pravo za upis povećanje temeljenog kapitala, ovo je pitanje u cijelosti ostavljeno na volju dioničarima društva", stoji u presudi Visokog trgovačkog suda za Konstruktor. 

Visoki trgovački sud odredio  je da prvostupanjski sud sada treba utvrditi postoje li uopće uvjeti da ova predstečajna nagodba bude u skladu sa zakonom. Ako utvrdi da je to moguće slijedi ispravak i dopuna prijedloga za sklapanje nagodbe.

 

Slično kao i Konstruktor, EPH Ninoslava Pavića zamislio je Predstečajnu nagodbu kao dokapitalizaciju unosom prava potraživanja u temeljni kapital, čime se ukupno stječe 90 posto udjela u ukupnim članskim pravima. Plan financijskog restrukturiranja EPH prihvaćen je od većine vjerovnika pred Nagodbenim vijećem 18. ožujka ove godine. Nadležni Trgovački sud trebao bi uskoro ocijeniti prijedlog za sklapanje predstečajne nagodbe te ga prihvatiti ili odbaciti.

Pred Trgovačkim sudom naći će se tako prijedlog predstečajne nagodbe u kojem su se EPH sadašnji vlasnici odredili da će se odreći 17,5 milijuna kuna svojih potraživanja te da će svoje vlasničke udjele svesti na ukupno 10 posto, dok će se 90 posto prepustiti pretvaranju dugovanja u kapital. Predstečajnom nagodbom mijenja se vlasnička struktura EPH na način da će 90 posto poduzeća u vlasništvu imati Hypo grupa koja u temeljni kapital poduzeća unosi 137 milijuna kuna potraživanja.

Trgovački sud, u slučaju Konstruktora, smatra kako su ta pitanja stvar Skupštine društava i ostalih dioničara te ne bi smjeli nikako biti predmetom predstečajne nagodbe.

Trebalo je odmah sve zaustaviti!

"Nacrt predstečajne nagodbe nije usklađen s odredbom čl. 46 st 1 i 2 ZFPPN odnosno predloženi nacrt ne predstavlja valjanu ovršnu ispravu, jer je riječ o uvjetnom prijedlogu. U tom slučaju postupak je trebalo obustaviti jer nije proveden u skladu sa zakonom", kaže nam jedan od stručnjaka za predstečajne nagodbe. Za njega bi bilo logično da se na isti način kao što se srušio Konstruktor, bude srušen i EPH.

"Mora biti odluka Glavne Skupštine i mora biti, u skladu s tim i izmjena Statuta. Ako toga nema, onda se odluka o povećanju temeljnog kapitala ne može upisati u sudski registar. Ne postoji način!", tvrdi ovaj stručnjak da predloženim nacrtom predstečajne nagodbe vjerovnici nisu dobili ovršnu ispravu s kojom bi mogli sutra ostvariti svoje pravo za upisa povećanja temeljnog kapitala.

U nastavku donosimo prijedlog dokapitalizacije zamišljenog od strane EPH, iz kojeg je vidljiva istovjetnost s načinom predstečajne nagodbe za Konstruktor.



 

Pročitajte više