Presuda za aferu Sibinj: Svi optuženi proglašeni krivima, Kruljcu godina i pol zatvora

Foto: Arhiva

BIVŠI zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac, koji je danas u Osijeku nepravomoćno osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora zbog korupcije na štetu općine Sibinja i državnog proračuna, izjavio je kako ga presuda nije iznenadila iako je, kako je rekao, vjerovao da će biti oslobođen krivnje.

Nakon što je sudsko vijeće osječkoga Županijskog suda njega i još petoricu okrivljenih u tzv. aferi Sibinj proglasilo krivima za zloporabu zemljišta u zoni maloga gospodarstva, Kruljac je novinarima izjavio kako je, kao dugogodišnji vojnik, bio spreman na sve, a o mogućoj žalbi Vrhovnome sudu, rekao je, dogovorit će se s odvjetnikom nakon primitka pisanog otpravka nepravomoćne presude.

Izrazio je žaljenje što sudskom vijeću nisu mogli objasniti način funkcioniranja Oružanih snaga RH i postojanje usmenih zapovijedi, dodajući da će se to detaljno učiniti u mogućoj žalbi.

"I danas kažem da sam nevin i da sam radove u Sibinju i Slavonskom Brodu provodio sukladno obuci i pozitivnim propisima koji su tada bili na snazi", ustvrdio je Kruljac i dodao kako je pomoć jedinicama lokalne samouprave do izmjena Zakona o obrani 2011. godine bila pružana kroz obuku pripadnika HV-a na 129 lokacija.

Optužio je bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Josipa Lucića za nevjerodostojnost i davanje lažnog iskaza jer je na sudu rekao kako usmene zapovijedi postoje samo u ratu. Ustvrdio je kako Pravilnik o službi u Oružanim snagama RH propisuje da zapovijedi mogu biti pisane i usmene te da ne razlikuje davanje zapovijedi u ratnome i mirnodopskom stanju.

"Ne znam zašto je general Lucić lažno svjedočio jer su i Uskokovi svjedoci govorili o primjerima usmenih zapovijedi koje smo za uporabu inženjerije dobivali od Ministarstva obrane i načelnika Glavnog stožera, a osobno sam od generala Lucića dobivao desetke i stotine usmenih zapovijedi, poput potraga za Antoniom Bilić i generalom Ivanom Koradom", istaknuo je Kruljac.

Odvjetnik Dražen Matijević, branitelj prvooptuženog Ivice Batinića, koji nije bio na izricanju presude u kojoj je osuđen na šest godina zatvora, izjavio je novinarima kako je, po saznanjima koje ima, njegov branjenik u Zagrebu na liječničkim pretragama jer ima velikih zdravstvenih problema zbog kojih ne može odgađati preglede i specijalističke nalaze.

Na novinarsko pitanje ima li Batinić državljanstvo BiH, Matijević je odgovorio kako za to nije čuo i ne zna, niti je to igdje navedeno u dokumentima.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Zorka Fumić izjavila je kako je zadovoljna osuđujućim presudama za svu šestorica okrivljenika, a o ulaganju žalbe na visinu kazni odlučit će nakon analize pisanog otpravka nepravomoćne presude i razloga kojima se sud vodio pri odmjeravanju svake pojedine kazne.

Budući da je sud utvrdio da je šteta za RH 1,7 milijuna kuna, a ne 3,08 milijuna, kako je stajalo u optužnici Uskoka, Fumić je rekla kako će se, nakon primitka pisanog otpravka, razmotriti i taj detalj te vidjeti može li se prihvatiti argumentacija i stajalište suda, ili će se uložiti žalba.

Suđenje počelo u studenom prošle godine

Umirovljeni general Mladen Kruljac nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen je na jednu i pol godinu zatvora u aferi Sibinj. Ostali optuženi također su proglašeni krivim: Ivica Batinić dobio je šest godina ,Ivan Mišković pet i pol godina, Ivan Rimac tri godine i 10 mjeseci, Željko Garić dvije godine i Zdravko Sočković jednu godinu i tri mjeseca zatvora.

Podsjetimo, optuženi su, kako bi povećali vrijednost parcela u gospodarskoj zoni Sibinj, dogovorili da vojska uredi prometnicu što je stajalo tri milijuna kuna, a za tu je svotu oštećen i državni proračun.

Suđenje je počelo u studenom prošle godine, a Kruljac je tad rekao kako su radovi na prometnicama bili uobičajena praksa vojske koja je tako pružala pomoć jedinicama lokalne samouprave te kako su prije i nakon Sibinja na isti način radili i na drugim lokacijama. Načelnik glavnog stožera Oružanih snaga Josip Lucić rekao je kako ni usmeno ni pismeno nije odobrio nikakve radove.

Pročitajte više