Prihvaćena jamčevina: Ubojica iz Kaštela na slobodi za 50 tisuća eura

Screenshot: Google street view

SUDAC istrage splitskog Županijskog suda Davor Svalina prihvatio je jamčevinu koju je za izlazak na slobodu ponudio 23-godišnji Jozo Čabraja, osumnjičeni za ubojstvo 20-godišnjeg Kaštelanina Marina Matijaša. U pitanju je nepravomoćno rješenje na koje će se Državno odvjetništvo sasvim sigurno žaliti. Ako jamstvo opstane, Čabraja bi se za koji dan mogao naći na slobodi ako plati 350 tisuća kuna, odnosno, ponudi nekretninu pod zalog.

Istražni zatvor Čabraji je određen da ne utječe na svjedoke i eventualno ne ponovi djelo. Ako bi se utvrdilo da je utjecao na svjedoke ili počinio kakvo novo kazneno djelo, jamstvo bi se naplatilo, a Čabraja vratio u zatvor.

Pogodio Matijaša u čelo iz straha?

Kako smo već pisali, Čabraja je osumnjičen da je u nedjelju rano ujutro, tek nešto iza 1 sat, zapucao pred OŠ Bijaći iz pištolja. Metak je pogodio Matijaša u čelo i završio u glavi. Premda je odmah prebačen u splitsku bolnicu i operiran, odmah je bilo jasno da su mu šanse za preživljavanje minimalne. Moždana smrt konstatirana je u utorak ujutro, nakon čega je obitelj dala suglasnost za transplatanciju organa.

Danas će Marin Matijaš biti pokopan u 18 sati  na groblju u Vrsinama. Pretpostavlja se da je prije toga napravljena obdukcija, odnosno, da je u dokaznu građu uvršten fatalni metak. Čabraja se branio da je pucao iz straha, bez namjere da ikoga liši života. Dva dana je bježao policiji i skrivao se kod bake, dok se prekjučer nije policiji predao došetavši u PP Kaštela sa svojim braniteljem Željkom Lubinom. 

Pročitajte više