Prijatelj bostonskog atentatora dobio 6 godina zatvora zbog ometanja pravosuđa

Foto: FAH

PRIJATELJ atentatora na bostonskom maratonu 2013. Džohara Carnajeva, Dias Kadirbajev, osuđen je u utorak na šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog ometanja pravosuđa.

Kazahstanac Kadirbajev jedan je od trojice prijatelja Džohara Carnajeva koji su otišli u njegovu sobu u studentskom domu nakon što je FBI objavio slike osumnjičenih, nekoliko sati nakon atenata.

S još jednim prijateljem pokušao je sakriti Carnajevljevu torbu i računalo kako bi ga zaštitio dok je bio u bijegu, rekli su tužitelji. Carnajev je poslao SMS prijateljima: "Idite u moju sobu i uzmite ono što se tamo nalazi".

U torbi se nalazio pribor za vatromet, čiji prah je korišten u izradi dviju bombi koje su eksplodirale blizu ciljne linije maratona u Bostonu 15. travnja 2013. pri čemu su tri osobe poginule a 264 je ranjeno.

Torba pronađena nakon tjedan dana


FBI je pronašao torbu tjedan dana kasnije. Tužitelji su precizirali da je 30 agenata pretraživalo smeće dva dana dok ju nsiu našli.

Dias Kadirbajev je u kolovozu prošle godine priznao odgovornost za ometanje istrage.

Džohara Carnajeva je u svibnju na smrt osudila porota koja ga je proglasila odgovornim za atentate 2013. Njegovog starijeg brata Tamerlana policija je ubila nekoliko dana nakon atentata.

Pročitajte više