Prijatelji životinja: Ministarstvo poljoprivrede je u nadzor skloništa poslalo "ubojicu pasa"!

PRIJATELJI životinja, koji od 7 sati ujutro "dežuraju" ispred Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterinarstva, upozorili su na nevjerojatan propust Ministarstva. Naime, kako javljaju iz udruge, u nadzor skloništa za životinje poslan je jedan od inspektora koji je naručio usmrćivanje nesretnih životinja!

"Nakon nedavnog suludog usmrćivanja 46 zdravih životinja u skloništima i domovima udomitelja, Ministarstvo poljoprivrede šokira već ionako dovoljno zgroženu javnost slanjem jednog od veterinarskih inspektora koji su naredili usmrćivanje životinja u nadzor skloništa! Veterinarski inspektor Miljenko Jurjević, koji je javno izjavio da mirno spava nakon usmrćivanja životinja, od devet sati ujutro maltretira djelatnike zagrebačkog skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i skloništa Noine Arke, gdje su ga poslali da provjeri jesu li provedene mjere dezinfekcije zbog navodne bjesnoće, koje nije bilo i nema je u oba skloništa.

Ministar Tihomir Jakovina prošli tjedan obećao je istragu i sankcioniranje odgovornih, a onda je u istragu poslao inspektora koji je proveo ubijanja životinja u skloništima i koji je trebao dobiti otkaz ili je barem trebao biti maknut sa slučaja, dok se ne utvrde sve okolnosti. Nisu poslani nezavisni veterinarski inspektori koji će nepristrano i objektivno utvrditi sve okolnosti usmrćivanja životinja i odgovornost inspekcije, već inspektor koji se iživljava nad djelatnicima oba skloništa.

Neshvatljivo je da državna institucija, kao što je Ministarstvo, radi toliko traljavo, ne poštujući osnovne principe demokratskog društva i zdravi razum građana.
 
Prijatelji životinja, Grad Zagreb i hrvatski građani zahtijevaju da se još danas otvore oba skloništa! Daljnje držanje skloništa zatvorenima stvara još veću štetu skloništima, građanima i životinjama, ali i samom Ministarstvu", kažu Prijatelji Životinja.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i Uprave veterinarstva od jutra prosvjeduje tridesetak volontera. Traže hitno otvaranje gradskog Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu i skloništa udruge Noina arka, koje je inspekcija zatvorila zbog "opasnosti od bjesnoće".

Ogorčeni zbog nedavnog ubijanja pasa pod sumnjom na bjesnoću i tražeći ostavke nadležnih veterinarskih inspektora, traže da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina ispuni obećanje o otvaranju oba skloništa, koje je, kako kažu, dao još prošli utorak te da Ministarstvo preuzme odgovornost za besmisleno ubijanje 46 zdravih životinja od strane veterinarske inspekcije, za maltretiranje građana i nezakonito postupanje, kao i za štetu nastalu bezrazložnim zatvaranjem skloništa za napuštene životinje.

"Vrlo je jasno da su skloništa već prošli tjedan trebala biti otvorena i očekujemo da se to dogodi hitno, što je ministar i obećao", poručili su. "Razgovarali smo sa svima, sve je rečeno, sve se zna - bjesnoće nije bilo nit je ima", dodaju Prijatelji životinja.

"Zatvaranjem skloništa već je učinjena ogromna šteta, a ona je svakim danom sve veća i veća. Počeli su ljetni godišnji odmori tijekom kojih se povećava broj napuštenih životinja. Ne postoji niti jedan razlog da su skloništa zatvorena i moraju se hitno otvoriti", poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

Pročitajte više