Prijavili VIP Europskoj komisiji zbog preskupog roaminga

Foto: Guliver Image / Getty Images (Ilustracija), Udruga Telekom

ODMAH nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, Udruga Telekom kontaktirala je sva tri mobilna operatera kako bi provjerili jesu li svojim korisnicima omogućili jeftiniji roaming, kao što predviđaju uredbe EU. Zaključili su da VIPnet d.o.o. određenom broju svojih korisnika nije automatski omogućio korištenje povoljnijih roaming usluga.

"Naime, VIPnet d.o.o. je na korisnike koji su na dan pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji imali aktivan osnovni cjenik roaming tarifa automatski od 01.07.2013 u 00:00 primijenio EU Uredbom 531/2012 regulirane cijene, bez da korisnici trebaju poduzeti ikakvu radnju. Međutim, korisnicima koji su ranije imali odabrane posebne roaming cjenike (opcije) regulirane cijene nisu uključene već im je omogućeno uključenje na njihov zahtjev. Pri tome, VIPnet d.o.o. smatra kako temeljem članka 8. Uredbe EU br. 531/2012 ima pravo nuditi i cijene koje su drugačije od reguliranih, tvrdeći kako se radi o cijenama povoljnijima za korisnike", priopćeno je iz Udruge Telekom.

Udruga smatra da je VIP na ovaj način izbjegao svoju obvezu na štetu svojih korisnika. "Vjerujemo kako su time prekršili Uredbu EU koju su bili obvezni izravno primijeniti na sve svoje korisnike", poručuju iz Udruge Telekom koja je protiv VIPneta d.o.o. podnijela prijavu Europskoj komisiji i Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Udruga Telekom je izradila i tablicu koja pokazuje kako je VIP selektivno smanjivao cijene roaminga za svoje korisnike.

Pročitajte više