Prije egzekucije američkog novinara islamisti tražili 132 milijuna dolara od njegove obitelji

Foto: FAH

PRIJE nego što su radikalni islamisti pogubili američkog novinara Jamesa Foleyja, tražili su otkupninu od 132 milijuna dolara od njegove obitelji te od GlobalPosta, njegovog poslodavca. Zahtjevi su upućeni i američkoj vladi, od koje su teroristi pak tražili 100 milijuna dolara za Foleyjevo oslobađanje.

Poruke su počele pristizati prošle jeseni, rekao je Philip Balboni, šef agencije GlobalPost za Wall Street Journal.

Poruke su u pravilu bile pune političkih i financijskih zahtjeva, sve do zadnje poruke koja je stigla prošli tjedan, a u kojoj je eksplicitno navedeno da će Foley biti ubijen.

"Poruka je bila puna bijesa i mržnje spram SAD-a, ton je bio strašno ozbiljan", rekao je Philip Balboni za CNN.

"Ova nacija ima dobro pamćenje, a naš je utjecaj dalekosežan. Nećemo zaboraviti, i ljudi će odgovarati za ovo. Foley je bio simbol onoga što je ispravno u Americi", rekao je Eric Holder, američki državni odvjetnik.

SAD je, držeći se svoje politike prema kojoj ne pregovara s teroristima, odbio platiti traženu svotu, prenosi Daily News.

Traje lov na ubojicu

I dalje traje istraga kojom se pokušava utvrditi identitet muškarca koji je Foleyju odrubio glavu na snimci koja je postavljena na društvene mreže. Pretpostavlja se da se radi o britanskom državljaninu.

Prema iskazu kojeg su međunarodni obavještajci dobili od muškarca koji je bio zarobljenik džihadista u Siriji, radi se o britanskom radikalu iz istočnog Londona po imenu John, koji je član bande britanskih džihadista poznatih pod imenom "The Beatles".


Analiza glasa koji se čuje na snimci također je pokazala da se radi o londonskom naglasku. Pokušava se utvrditi radi li se o glasu Foleyjevog ubojice, koji u video poruci prijeti i predsjedniku SAD-a Baracku Obami, ili je glas na snimku dodan naknadno.

Korisne informacije o ubojici bi vlastima možda mogao ponuditi i francuski novinar Didier Francois, koji je i sam bio u zarobljeništvu zajedno s Foleyjem. U izjavio za radio Europe 1 je Francois kazao kako vjeruje da otprilike zna tko bi mogao biti Foleyjev ubojica.

"Do sada nisam javno govorio o Foleyju zbog prijetnji koje su mi uputili. Rekli su mi da će kazniti Foleyja i drugog taoca s kojim sam bio u zarobljeništvu ako budem o tome pričao", kazao je francuski novinar.

Pročitajte više