Prijetnje moćnika: Svatko tko je tužio Agrokor za Belje dobio od Todorićevog odvjetnika račun od gotovo 40 tisuća kuna!

Foto: Index

KAKO doznaje Index, mali dioničari Belja, koji su tužili Agrokor, dobili su svaki ponaosob  ovih dana pismo od odvjetnika ove tvrtke.Agrokorovo odvjetničko društvo poslalo je dioničarima koji su podigli tužbe, troškove zastupanja Agrokora na sudu, a oni iznose gotovo 40 tisuća kuna. Bitno je naglasiti kako je sudski proces i dalje u tijeku.

Mali dioničari procjenjuju kako je riječ o prijetnji Agrokora da će ukoliko izgube sudski spor morati platiti visoke troškove sudskog postupka. Navodno su neki dioničari dobili i troškove od oko 70 tisuća kuna s obzirom da je težina spora 1,1 milijuna kuna. Index je u posjedu jednog troškovnika koji iznosi 38.525 kuna, a da bi stvar bila i zanimljivija čini se da odvjetnici ne znaju ni zbrajati jer zbroj ne odgovara ukupunom trošku.

> Pokreću se upravne tužbe: I Europsku komisiju zanima zašto je HANFA oprostila Agrokoru 790 milijuna kuna!

No, sam cjenik Odvjetničkog društva i više je nego zanimljiv s obzirom da odvjetnici slanje i kopiranje već postojećih dokumenta na Trgovački sud naplaćuju s po 11.145 tisuća kuna i to bez PDV-a! Tako za slanje Agrokorove tužbe na rješenje Hanfe od 16 veljače 2012. godine, te podnesak od 19. rujna 2012. godine kao i za podnesak od 20. prosinca prošle godine zajedno s PDV-om traže 38.525 kuna! Odvjetnici su poslali svoje troškove bez da je održano i jedno ročište na sudu.

Hanfa pozvala male dioničare da tuže

No prema svemu sudeći taj trošak neće platiti mali dioničari nego sama država s obzirom da je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) u svom prvom rješenju pozvala male dioničare da tuže Agrokor.

"Kako je odredbom članka 49. Trenutno važećeg ZPDD-a propisano da, ukoliko ponuditelj ne objavi ponudu za preuzimanje pod uvjetima i na način iz Trenutno važećeg ZPDD-a, svaki dioničar ciljnog društva može putem mjesno nadležnog trgovačkog suda zahtijevati obvezno sklapanje ugovora o prodaji dionica, pod uvjetima pod kojima je morala biti objavljena ponuda za preuzimanje, to je Agencija, na temelju odredbe članka 48. stavak 4. Trenutno važećeg ZPDD-a naložila Ciljnom društvu da u roku od 15 dana ovo rješenje dostavi svim dioničarima", stoji u prvom rješenju HANFE koja je tako skrenula pozornost svih dioničarima da trebaju i mogu tužiti Agrokor za obavezno sklapanje kupoprodajnog ugovora i da im se svima mora dostaviti ovo rješenje. Mnogi su upravo to i napravili.

Na kraju će sve platiti država

Nakon što je drugo rješenje HANFE išlo u korist Agrokora i ako se procjeni da je to rješenje bilo zakonito svejedno će država na koncu morati podmiriti sve troškove Agrokorovih odvjetnika jer se radi od grešci države koja ne smije ići na štetu građana.


"S ustavnopravnog gledišta pogreške nadležnih državnih tijela ne smiju ići na štetu građana, a koje stajalište zauzima i Ustavni sud RH u svojoj Odluci U-III-4673/2008. Ujedno isto stajalište zauzima i Europski sud za ljudska prava koji je u presudi GASHI protiv HRVATSKE od 17. prosinca 2007.g. istaknuo da smatra da bi pogreške ili propusti državnih tijela trebala ići u korist pogođenih osoba, osobito ako se time ne dovodi u pitanje kakav drugi suprotstavljeni privatni interes. Drugim riječima rizik svake pogreške što je napravi državno tijelo trebala bi snositi država, a propusti se ne smiju ispravljati na štetu građanina", stoji u Ustavnoj tužbi malih dioničara Belja.

Zastupnik malih dioničara Belja: "Agrokor bi ipak na kraju mogao platiti troškove parničenja"

Splitski odvjetnik koji zastupa nekolicinu malih dioničara Belja Dino Puljić, kaže za Index da je upoznat da su Agrokorovi odvjetnici popisivali trošak provedenih parničnih radnji te da će mali dioničari morati nadoknaditi troškove po obistinjenju od strane suda.

S druge strane, postoji mogućnost da ti isti mali dioničari sutra opet mogu tužiti državu i Agrokor za naknadu troškova koje će platiti odvjetničkom društvu koje zastupa Agrokor, čime se situacija dodatno komplicira.

"Država može odgovarati za štetu malim dioničarima radi nezakonitog postupanja državnog tijela, tj. HANFE, a Agrokor bi eventualno mogao odgovarati za štetu radi okolnosti zajedničkog nastupanja s RH u postupku stjecanja dionica", kaže odvjetnik Puljić.



  

Pročitajte više