"Prijevara na malo, korupcija na veliko": Kako se Slovenija našla u raljama korupcije

Ilustracija: AFP, Screenshot: Deutsche Welle

DEUTSCHE WELLE donosi priču o razmjerima korupcije u Sloveniji.

Zoran Mole proklinje dan kad je potpisao ugovor s poznatom slovenskom građevinskom tvrtkom CPL. No, s obzirom da je tvrtku angažirao Grad Ljubljana, Mole je kao mali poduzetnik vjerovao da se radi o dobroj i sigurnoj prilici.

"Moji ljudi su na ovom mostu radili tri i pol mjeseca, u prosjeku njih deset dnevno. CPL-u sam podnio račun od preko 40 tisuća eura, od toga sam dobio 2800. Gradonačelnik je na otvorenju mosta rekao kako je ovo jedini građevinski projekt kod kojeg su svi izvođači plaćeni a a znao je da to nije istina.", priča Mole svoju priču.

Naručitelja je tužio i dobio spor te mu CPL mora uplatiti novac, no kad će to biti i hoće li uopće do toga doći, ne zna se. CPL je trenutno na klimavim nogama, stečajni postupak je u tijeku, priča reporterka Deutsche Wellea.

Službeno, CPL ne posluje, no Mole sumnja da i dalje zarađuju sa strane. Snimio je teretna vozila kako noću izlaze iz dvorišta te snimljeni materijal odnio na policiju no tamo nisu bili zainteresirani.

"To što kradu je očito u redu, ali kada ih sinmaš kako kradu onda je to protuzakonito", kaže Mole dodajući da je rekao policiji da odvoze sol za posipanje cesta, no policija je tamo otišla tek sljedeći dan te potvrdila Moleove sumnje. Zoranu Moleu ostao je tek maleni ured, morao je otpustiti 27 ljudi, no namjerava krenuti otpočetka s ljudima kojima vjeruje jer ugovori u Sloveniji ništa ne vrijede.

"Prijevara na malo, korupcija na veliko. Ovo je nova sportska dvorana u dvorani. I ovdje je izvođač radova bio gradonačelnik koji je iza sebe želio ostaviti nešto po čemu će ga pamtiti. I taj posao istražuju slovenski nadležni organi. Gotovo sve tvrtke koje su sudjelovale u izgradnji  u međuvremenu su bankrotirale i  potonule u veliku močvaru korupcije", nastavlja svoju priču o korupciji DW.

"Sve je jedna velika laž. Želimo da se stvari promijene", poručuju građani koji tjednima prosvjeduju na slovenskim ulicama.

Kako podsjeća DW, predsjednik Komisije za sprečavanje sukoba interesa Goran Klemenčić objavio je da gradonačelnik Ljubljane ima imovinu u vrijednosti od preko 2 milijuna eura čije porijeklo ne može objasniti. Također, i slovenski premijer ima na svom privatnom računu preko 200 tisuća eura za koje se ne zna otkud mu.

"Išli smo težim putem i nismo gledali neke srednje rangirane, nego smo počeli ispitivati imovinu najistaknutijih političara u Sloveniji. Bio je to šok.", kaže za DW Klemenčić.

Premijer Janša tjednima se grčevito držao svoje funkcije sve dok mu parlament zbog optužbi za korupciju nije izglasao nepovjerenje, no ovo je tek početak borba protiv korupcije u Sloveniji.

"Izvješće ne treba uzeti kao znak da je u Sloveniji uspostavljena vladavina prava. Ono je sada temelj hoće li u Sloveniji u budućnosti doista vladati zakon.", poručuje Klemenčić.

Pročitajte više