Priključila se sankcijama EU-a: Vlada zabranila uvoz nafte iz Irana

VLADA je na današnjoj sjednici odlučila da se Hrvatska pridružuje članicama EU koje su zabranile uvoz, kupnju i prijevoz nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda iz Irana.

Na sjednici je izmijenjena Odluka o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja utvrđenih odlukama Vijeća Europske unije. U Odluci piše da se, s obzirom na stanje u Islamskoj Republici Iran, toj zemlji uvode međunarodne mjere ograničavanja utvrđene odlukama Vijeća Europske unije iz 2010. i 2011. te zadnja od 23. siječnja ove godine, kojima se Hrvatska pridružila u sklopu suradnje s Europskom unijom u području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović rekao je da se izmijenjenom odlukom Hrvatska usklađuje sa sankcijskim režimom koji su prema Iranu uvele ostale zemlje Europske unije.

"Time se nadopunjuje postojeći sustav mjera ograničavanja kroz zabranu uvoza, kupnje i prijevoza iranske sirove nafte i naftnih derivata te petrokemijskih proizvoda, kao i zabranu izvoza ključne opreme i tehnike iz Hrvatske za potrebe iranske petrokemijske industrije", rekao je.

Pročitajte više