Prisiljavala Srbe u logoru da piju benzin i ljudsku krv: Hrvatsku državljanku optuženu za ratne zločine SAD će uskoro izručiti BiH

HRVATSKA državljanka Azra Bašić, koju se tereti da je tijekom rata u BiH počinila ratne zločine, uskoro bi iz SAD-a mogla biti izručena Bosni i Hercegovini. Kako prenose američki mediji, američki Savezni sud je ocijenio kako postojeći sporazumi omogućavaju da 52-godišnja Bašić bude vraćena u Europu.

Bašić je osumnjičena za počinjenje ratnog zločina nad Srbima u Derventi, odnosno da je od travnja do lipnja 1992. godine zlostavljala srpske zarobljenike u logorima. Prisiljavala ih je da piju benzin i ljudsku krv te da kleče na razbijenom staklu. Jednog je zatvorenika i ubila. O stravičnim mučenjima progovorilo je 26 svjedoka čiji su iskazi poslani u SAD.

Američke vlasti dokaze protiv nje smatraju "jako uvjerljivima". Konačna odluka o njenom izručenju je na američkom State Departmentu. Njen odvjetnik Patrick Nash najavio je kako će od višeg žalbenog suda zatražiti reviziju slučaja i odgađanje ekstradicijskog postupka.

Bašić je uhićena 15. ožujka ove godine temeljem međunarodne tjeralice iz 2006. godine.

Pročitajte više