Prisilna nacionalizacija na Krimu: Država oduzima tvrtke poduzetnicima

Foto: Hina

TEŠKI su dani za poduzetnike na Krimu. Nakon što je Rusija prisvojila pa pripojila poluotok turizam je kolabirao, tvrtke su odsječene od dobavljača i potrošača u Ukrajini, a u tijeku je i masovna nacionalizacija.

Prema izvješću Bloomberga krimske vlasti uz svesrdnu podršku Kremlja nacionaliziraju sve od pekara do brodogradilišta i agresivno preuzimaju tvrtke koje smatraju strateški važnima ili "neučinkovitima".

Krymkhleb, najveći proizvođač kruha i pekarskih proizvoda na poluotoku nacionaliziran je 12. listopada nakon što su vlasti vlasnike optužile za pranje novca i financiranje vojnih operacija usmjerenih protiv proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Nacionalizirani su i dobavljači Krymkhleba.

Uzimaju sve redom

Istog dana je preuzeta i kontrola nad odmaralištem u vlasništvu tvrtke Serhiya Taruta, ukrajinskog oligarha koji je nakratko zamijenio proruskog guvernera u Donjecku. Vlasti su potez opravdale tvrdnjom da uprava odmarališta protupravno uskraćuje prolaz do obližnjeg parka.

Krajem kolovoza, ljudi koji su se predstavili kao "Krimske snage za samoobranu" upali su u sjedište Zaliva, najvećeg civilnog brodogradilišta na Krimu i zatražili od uprave da kontrolu nad tvrtkom predaju kompaniji iz Moskve.

"Zakoniti predstavnici Zaliva trenutačno ne mogu obavljati svoju funkciju," piše na stranicama tvrtke uz napomenu da su upravi "blokirane sve aktivnosti".

"Svako poduzetništvo na poluotoku koje ne radi učinkovito, nalazi se na rubu bankrota ili je napušteno od svojih vlasnika biti će nacionalizirano," rekao je 13. listopada Sergej Tsekov, senator koji predstavlja Krim u ruskom parlamentu.

Ruska opozicijska stranka Jabuka je nacionalizaciju okarakterizirala kao "neoboljševičku kriminalnu diktaturu" i zatražila da se ponište akcije koje "legaliziraju pljačku", a imovina vrati vlasnicima.

Pročitajte više