Pristaše Ratka Mladića napale sudionike komemoracije u Srebrenici

Foto:Guliver Image/Getty Images

GRUPA biciklista koja je u utorak ujutro krenula iz Beograda u Potočare na obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici napadnuta je sinoć na gradskom trgu u Valjevu.

Biciklisti su zajedno sa Ženama u crnom u Valjevu organizirali skup u okviru akcije "Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici". U jednom trenutku na njih je nagrnula grupa ljudi koja je probila policijski kordon i ozlijedila četiri osobe. Po riječima prisutnih, napadači su uzvikivali ime haškog optuženika Ratka Mladića.

"Mi smo u znak podrške krenule s njima u okviru naše akcije i bile smo izložene najbrutalnijim fizičkim i verbalnim napadima i uvredama prilično velikog broja ljudi. Mi ne znamo kojim skupinama oni pripadaju, ali po majicama koje su nosili može se zaključiti da podržavaju Ratka Mladića. Ono što su nam govorili pokazuje kako se ta nacionalistička ideologija prenosi na sve moguće razine i koliko je to opasno“, rekla je jedna od osnivačica Žena u crnom, Staša Zajović, prenosi DW.

Zajović je najavila kako će se sudionici akcije Memorijalna biciklistička staza Beograd – Srebrenica vratiti u Beograd, ali da će već danas nastaviti put do Srebrenice, ovaj puta trasom koja će iz sigurnosnih razloga biti promijenjena.

"Uz prešutno odobravanje policije odlučili smo prekinuti akciju i vratiti se u Beograd jer se u Valjevu ne osjećamo sigurno', rekao je sudionik akcije Vladimir Jevtić za Kontrapress.

Dio aktivista policija je uspjela evakuirati do hotela u Valjevu, a dio je otišao kod državnog odvjetnika da zbog napada podnese tužbu. Zajović naglašava kako je među napadačima bilo puno mladih ljudi.

Žene u crnom će u četvrtak sudjelovati u akciji "11. srpanj - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici".

Pročitajte više