Privremeni rezultati Ingre: Operativni gubitak u 2013. godini 58 milijuna kuna, dug 582 milijuna

 Foto: Ingra

U ODNOSU na 2012. godinu, poslovni prihodi INGRE d.d. iskazali su rast od 13% na 111 milijuna kuna u 2013. godini, iako se realizacija projekta u Alžiru te prodaja stanova i poslovnih prostora na projektu Dvori Lapad odvija sporije od plana, stoji u privremenom izvješću te kompanije za prošlu godinu.

Međutim, očekuje se da će završetkom predstečajne nagodbe biti omogućeni uvjeti za realizaciju prihoda na projektu Dvori Lapad. Nakon završetka procesa predstečajne nagodbe pred Finom također se očekuje intenziviranje radova u Alžiru.
 
S druge strane, autocesta Zagreb-Split-Dubrovnik, dionica Ravča-Ploče 1 uspješno je predana investitoru u prosincu 2013. godine, dok su radovi na autocesti Zagreb-Sisak, dionica Jakuševac-Velika Gorica jug, uz povremene zastoje zbog imovinsko-pravnih poslova, nastavljeni i dosegli oko 50% od ukupno ugovorenog iznosa.
 
Zbog otežanog dobivanja garancija na domaćem financijskom tržištu realizacija projekata u Alžiru teče znatno sporije od plana. Od ukupno ugovorenih poslova u Alžiru u iznosu više od 59 milijuna eura izvršeno je preko 13%. Osim otežanog dobivanja garancija, na kašnjenje projekta u Alžiru utjecao je i postupak usuglašavanja projektnih rješenja prema alžirskoj regulativi. Društvo je za dio inozemnih projekata ishodila garancije od stranih bankarskih institucija.
 
Radovi na hidromehaničkoj opremi alžirske brane Tagharist napreduju prema planu čime je izvršeno 10% od ukupno ugovorenog iznosa.
 
Izgradnja makedonskih bolnica Tetovo i Gostivar je završena te se očekuje primopredaja objekata, dok je na projektu bolnice Bardovci-Skopje izvršeno 70% od ukupno ugovorenog iznosa.
 
Neto dug na dan 31.12.2013. iznosi 582 milijuna kuna i povećan je za 14 milijuna kuna u odnosu na godinu ranije. Uzrok povećanja je usklađenje tražbina s vjerovnicima u procesu predstečajne nagodbe.
 
Operativni gubitak prije poreza i kamata (EBIT) iznosi 58 milijuna kuna i smanjen je za 33% u odnosu na 2012. godinu. Na iskazani rezultat u prethodnoj i tekućoj godini prvenstveno su utjecale jednokratne stavke  kao što su rezerviranja za sudske troškove, usklade tražbina vjerovnika u procesu predstečajne nagodbe, umanjenje vrijednosti imovine i slično.
 
 

Pročitajte više