Priznanje WHO-a: Nismo prepoznali rizike ebole u zapadnoj Africi

Foto: Hina

SVJETSKA zdravstvena organizacija (WHO) priznala je da nije učinkovito reagirala na epidemiju ebole u Zapadnoj Africi, priopćivši da nije prepoznala rizike te bolesti u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu, objavio je u petak britanski list The Guardian.

"Gotovo svi uključeni u operaciju odgovora na epidemiju nisu vidjeli ono očigledno", navodi se u nacrtu internog dokumenta WHO-a, prenosi Guardian.

Stručnjaci su trebali znati da konvencionalni način suzbijanja epidemije ebole neće djelovati u regiji s poroznim granicama i propalim sustavima zdravstvene zaštite, stoji u dokumentu.

U dokumentu se kritizira i sustav imenovanja dužnosnika WHO-a u Africi. Čelnici ureda WHO-a u afričkim zemljama dolaze na ta mjesta putem "politički motiviranih imenovanja" za koja je odgovoran regionalni direktor za Afriku Luis Sambo i koji ne odgovara šefici WHO-a u Ženevi Margaret Chan.

Peter Piot, ravnatelj Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu, rekao je za The Guardian prošloga tjedna da je "ono što je trebao biti najjači regionalni ured WHO-a zbog ogromnog broja zdravstvenih izazova, u stvari tehnički najslabiji i pun politički imenovanih dužnosnika".

Američki državni tajnik John Kerry kritizirao je međunarodnu zajednicu zbog davanja nedovoljne pomoći u borbi protiv ebole i pozvao je svjetske čelnike da pošalju novac, helikoptere i osnuju centre za liječenje.

"Ako odmah ne poduzmemo odgovarajuće mjere u borbi protiv sadašnje epidemije, tada će ebola imati potencijal da postane poput HIV-a ili polia i svi ćemo se boriti protiv nje desetljećima. Ne bi se trebali zavaravati, pobjeda u ovoj borbi bit će skupa, za nju će biti potrebno poduzimanje svih naših napora i neće biti bez rizika", istaknuo je Kerry.

Predsjednik Svjetske banke: Gubimo bitku s ebolom

Gubimo bitku s ebolom zbog nedovoljne međunarodne solidarnosti, ocijenio je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Rekao je da se neke zemlje brinu samo za svoje granice, što zabrinjava. Jučer je UN izvijestio da je jedino Kolumbija uplatila novac u Fond za pomoć borbi protiv ebole u zapadnoj Africi i to 100.000 dolara. Do sada je preminulo više od 4,5 tisuće ljudi, a više od 9 tisuća je oboljelo. Osim u pet afričkih zemalja bolest je potvrđena u Španjolskoj i SAD-u.

U pariškoj zračnoj luci Roissy prve kontrole putnika iz Gvineje


Prvim je putnicima na francuskom tlu koji su doputovali iz Gvineje po slijetanju u parišku zračnu luku Roissy Charles-de-Gaulle u petak izmjerena temperatura, izvijestila je uprava zračne luke.

Putnicima na letu Conacry-Pariz po izlasku iz zrakoplova izmjerena je temperatura kako bi se otkrili potencijalni nosioci virusa ebole od koje je u Gvineji, Sierra Leoneu i Liberiji dosad umrlo više od 4500 ljudi.

Riječ je o prvim kontrolama tjelesne temperature putnika na francuskom tlu, obavljene u znak opreza. Predstavnik uprave zračne luke nije želio za AFP kazati ima li među putnicima zaraženih osoba. Francuska je vlada u petak najavila pojačane mjere borbe protiv širenja smrtonosnog virusa.

Pročitajte više