Problemi za vlasnika Centra Brač: Siniša Škaro mora se za 10 dana javiti u zagrebački zatvor

Foto: Index

SINIŠA ŠKARO, vlasnik Centra Brač, koji u središtu Splita diže trgovački centar Small Mall i od Grada Splita traži izmjenu GUP-a za prenamjenu iz poslovne u poslovno-stambenu zonu, na neko će vrijeme pauzirati u poslovnoj aktivnosti. Škaro bi se, naime, 16. srpnja trebao javiti u zagrebački zatvor Remetinec, potvrđeno nam je u Županijskom sudu u Zagrebu, i to kako bi odslužio 11 mjeseci zatvora zbog gospodarskih malverzacija u tvrtki Aquarius.

Škaro je nepravomoćno osuđen 2010. godine u Splitu na uvjetnu kaznu zatvora, no Vrhovni sud smatrao je da treba izreći bezuvjetnu zatvorsku kaznu, bez obzira što je od počinjenja djela prošlo više od 20 godina. Presuda je postala pravomoćna prije godinu dana, nakon čega je Škaro poduzeo niz pravnih aktivnosti kako bi izbjegao zatvor, ali i plaćanje tri milijuna kuna, koliko je izvukao iz svoje tvrtke, a što po presudi mora vratiti. 

Splitski sud isprva dozvolio obnovu postupka

Od splitskog Županijskog suda zatražio je tako obnovu postupka, čemu je koncem prošle godine čak i udovoljeno. No, Vrhovni sud prihvatio je žalbu Državnog odvjetništva te ukinuo rješenje i predmet vratio na ponovno odlučivanje. Splitski Županijski sud početkom svibnja odbio je obnovu kaznenog postupka. Zaključili su, za razliku od prvog puta, da zahtjev ne sadrži dovoljno novih dokaza ili činjenica koje bi dovele u pitanje utvrđenje pravomoćne presude.

U svom zahtjevu za obnovom postupka Škaro je, inače, predlagao saslušanje nekih novih svjedoka koji su trebali dokazati da su isplate austrijskoj tvrtki MSN Corporation opravdano izvršene, dok je za isplate talijanskoj tvrtki Evi Arredamenti tvrdio da se radilo o manipulaciji trećih osoba, što je naknadno otkrio pa nije mogao na vrijeme spriječiti te transakcije. 

Zagrebački sud Škari dva puta odgodio služenje kazne

U zagrebačkom Županijskom sudu doznali smo i da je Škaro dvaput zatražio odgodu izdržavanja kazne zatvora radi poslovnih razloga, čemu je sudac izvršenja i udovoljio u listopadu 2014. i veljači 2015. godine, odgoda je odobrena na po tri mjeseca.

Škaru smo pitali hoće li odlazak u zatvor poremetiti dinamiku izgradnje Small Malla, ali na to nam pitanje nije odgovorio, a ništa nije kazao ni oko zatražene prenamjene GUP-a.

Pročitajte više