Pročitajte cijelu optužnicu protiv Dijane Čuljak i Vladimira Šelebaja: Ako ih osude, morat će vratiti 23 milijuna kuna!

Foto: Damjan Tadić/Cropix

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog više kaznenih djela protiv službene dužnosti! Radi se zapravo o dopuni optužnice u slučaju Core Media protiv Šelebaja i još četvorice te se u novoj optužnici sada našla i njegova bivša supruga Dijana Čuljak.

Ukoliko budu osuđeni, Čuljak i Šelebaj morat će vratiti čak 23 milijuna kuna, svaki po 11 i pol, jer su ih stekli nezakonito!

Osim Čuljak i Šelebaja, optuženi su Tonček Mandić, Mario Cikač, Igor Šumaković te Vlado Bućan. U optužnici prvookrivljeni je Šelebaj, a šestookrivljena je Čuljak.

Pročitajte cijelu optužnicu:

U optužnici se prvookrivljenika (1966., Šelebaja op.a. ) tereti zbog počinjenja tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a/97 i jednog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. u svezi st. 2. KZ-a/97, drugookrivljenika (1952.) zbog dva kaznena djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi čl. 38. KZ-a/97 i jednog djela pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. u svezi st. 2. i u svezi čl. 38. KZ-a/97; trećeokrivljenika (1976.) zbog dva kaznena djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi čl. 38. KZ-a/97 i jednog djela pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. u svezi st. 2. i u svezi čl. 38. KZ-a/97; četvrtookrivljenika (1972.) zbog jednog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi čl. 38. KZ-a/97; petookrivljenika (1961.) također zbog jednog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. u svezi čl. 38. KZ-a /97; te šestookrivljenicu (1968.) zbog tri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. KZ-a/97 i jednog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. al. 4. u svezi st. 2. KZ-a/97 i jednog kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz čl. 306. st. 1. KZ-a/11.

U optužnici se prvookrivljenika i šestookrivljenicu tereti da su tijekom ljeta 2004. godine u Zagrebu, dogovorili osnivanje trgovačkog društva za produkciju televizijskog programa za potrebe domaćih televizijskih kuća, znajući da je šestookrivljenica zaposlenica jedne od tih kuća i da je kao takva u sukobu interesa, te je prvookrivljenik za osnivanje tog društva angažirao drugu osobu, a u tom društvu je prvookrivljenik bio direktor. Tereti ih se da su, kako bi prikrili stvarnu vlasničku strukturu društva, prvookrivljenik i šestookrivljenica zaključili Ugovor o tajnom društvu za trgovačko društvo C. M. d.o.o. s tom drugom osobom, prema kojem, kao tajni članovi društva sudjeluju u poslovima iz registrirane djelatnosti društva, te svakom od njih pripada 50 posto dobiti tajnog društva.
U istom cilju su prvookrivljenik i šestookrivljenica neutvrđenog dana tijekom 2004. godine zaključili Aneks Ugovora o tajnom društvu za trgovačko društvo P. d.o.o. s direktorom tog društva, prema kojem to dvoje okrivljenika kao tajni članovi društva sudjeluju u poslovima iz registrirane djelatnosti društva te svakom od njih pripada 50 posto dobiti tajnog društva.

Nakon toga, na traženje prvookrivljenika je direktor trgovačkog društva P. d.o.o., 16. kolovoza 2005. zajedno s trećom osobom osnovao trgovačko društvo M. S. d.o.o. za produkciju, u kojem je trgovačko društvo P. d.o.o. odnosno, njegovi tajni suvlasnici prvookrivljenik i šestookrivljenica imatelji 2/3 poslovnog udjela, a treća osoba kao direktor društva imatelj 1/3 poslovnog udjela.
Slijedom navedenog, prvookrivljenik i šestookrivljenica su zajednički faktički vodili poslovanje trgovačkih društava C. M. d.o.o. i M. S. d.o.o., te su, osmislivši način da sebi pribave nepripadnu financijsku dobit, dogovorili sa četvrtookrivljenim, da trgovačkim društvima C. M. d.o.o. i M. S. d.o.o, za dogovorenu proviziju od 5 do 7 posto, od veljače 2005. pa do veljače 2007. godine ispostavlja fiktivne račune trgovačkog društva S. M. d.o.o., nakon čega su vršili plaćanje navedenih računa te su tako, uz pomoć petookrivljenog voditelja financijskog poslovanja u trgovačkom društvu C. M. d.o.o.; kojemu je bilo poznato da su računi fiktivni; izvršili plaćanje fiktivnih računa u ukupnom iznosu od 5,692.669,60 kuna te od strane trgovačkog društva M. S. d.o.o. u ukupnom iznosu od 3,697.210,00 kuna. Nakon toga, četvrtookrivljenik je podizao s računa trgovačkog društva S. M. d.o.o. uplaćeni novac radi predaje prvookrivljeniku i šestookrivljenici, koji su se na opisani način okoristili u ukupnom iznosu od najmanje 8,943.753,83 kuna, dok su četvrtookrivljeniku isplatili proviziju u ukupnom iznosu od najmanje 480.645,00 kuna.

Na sličan način, također u cilju pribavljanja nepripadne materijalne dobiti, prvookrivljenik i šestookrivljenica su od siječnja 2007. do veljače 2008. godine u Zagrebu, dogovorili s trećeokrivljenikom i drugookrivljenikom da pronalaze trgovačka društva koja bi im takve fiktivne račune dostavljala na naplatu, uz proviziju od 5 posto od iznosa svakog računa, te je trećeokrivljenik i sam, putem trgovačkog društva S. d.o.o. u kojem je bio direktor, dostavljao račune na naplatu trgovačkom društvu C. M. d.o.o., bez prethodno obavljenog posla, dok je drugookrivljenik inicirao osnivanje trgovačkog društva M. P. d.o.o. u kojem je za direktora postavio četvrtu osobu, koji je po nalogu drugookrivljenika trgovačkom društvu C. M.. d.o.o. ispostavljao fiktivne račune, da bi nakon izvršenih plaćanja, podizali uplaćene novčane iznose radi predaje prvookrivljeniku i šestookrivljenici. Na opisani način, prvookrivljenika i šestookrivljenicu se tereti da su oštetili trgovačko društvo C. M. d.o.o za ukupan iznos od 6,231.716,01 kuna, a trgovačko društvo M. S. d.o.o. za iznos od 778.848,00 kuna, okoristivši se za ukupno najmanje 7,010.564,01 kuna, dok su drugookrivljeniku isplatili proviziju u iznosu od 317.470,11 kuna.

Prvookrivljenika i šestookrivljenicu se tereti da su istovjetno postupanje dogovorili s drugookrivljenikom koji je u tu svrhu inicirao osnivanje trgovačkog društva P. S. d.o.o. iz Zagreba, i za direktora postavio četvrtu osobu, koji je po nalogu drugookrivljenika trgovačkom društvu C. M. d.o.o. tijekom 2008. godine ispostavio račune za neizvršene usluge u ukupnom iznosu od 7,316.752,12 kuna, a nakon izvršenog plaćanja, drugookrivljenik je sukcesivno podizao uplaćene novčane iznose radi predaje prvookrivljeniku i šestookrivljenici koju predaju je obavljao i trećeokrivljenik. Na opisani način prvookrivljenik i šestookrivljenica su si pribavili nepripadnu materijalnu dobit na štetu trgovačkog društva C. M. d.o.o. u iznosu od 6,950.914,52 kuna, isplativši drugookrivljeniku na ime provizije iznos od 365.837,60 kuna.

Ujedno, prvookriljenika i šestookrivljenicu se tereti da su od 1. siječnja 2005. do 3. rujna 2008. te od 3. rujna 2008. pa do 31. prosinca 2008., prikratili sredstava koja pripadaju državnom proračunu s osnova poreza na dodanu vrijednost, na način da je prvookrivljenik nalagao računovodstvu trgovačkih društava C. M. d.o.o. i M. S.d.o.o. da se u poreznim prijavama tih trgovačkih društava iskazuju iznosi pretporeza po fiktivnim ulaznim računima trgovačkih društava S. M. d.o.o., M. P. d.o.o., S. d.o.o. i P. S. d.o.o., znajući da usluge zaračunate po navedenim računima nisu izvršene, pa slijedom toga trgovačka društva C. M. d.o.o. i M. S. d.o.o. nemaju pravo na odbitak pretporeza, a što su mu, znajući za navedeno, izdavanjem računa navedenih trgovačkih društava omogućili drugookrivljenik, trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik.

Na taj način je trgovačkom društvu C. M. d.o.o., na štetu proračuna Republike Hrvatske, pribavljena nepripadna materijalna dobit u iznosu od 3,612.422,32 kuna, a trgovačkom društvu M. S. d.o.o., na štetu proračuna Republike Hrvatske, nepripadna materijalna dobit u iznosu od 814.622,00 kuna.
Šestookrivljenicu se tereti da je 7. veljače 2013. od jedne osobe; pozvane na davanje iskaza u svojstvu svjedoka u kaznenom predmetu Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv nje kao osumnjičenice za kazneno djelo iz čl. 337. i dr. KZ-a; za dan 7. veljače 2013., zatražila da iskazuje njoj u korist odnosno da prešuti svoja saznanja koja bi ju teretila, a tiču se postojanja Ugovora o tajnom društvu za trgovačko društvo C. M. d.o.o., obećavši toj muškoj osobi kao protuuslugu da će njena sestra, a njegova bivša djevojka, u kaznenom predmetu istog državnog odvjetništva u kojem je on jedan od osumnjičenika, dati za njega povoljan svjedočki iskaz, a što je ta osoba i učinila te u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu istoga dana dao svjedočki iskaz u kojem je postupio prema naputku šestookrivljenice.

U optužnici je predloženo da sud utvrdi i oduzme imovinsku korist koju su prvookrivljenik, drugookrivljenik, četvrtookrivljenik i šestookrivljenica ostvarili tim kaznenim djelima, i to prvookrivljenik i šestookrivljenica u ukupnom iznosu od 11,452.616,18 kuna svaki, drugookrivljenik u iznosu od 683.307,71 kuna, četvrtookrivljenik u iznosu od 480.645,00 kuna te trgovačko društvo M. S. d.o.o. u iznosu od 814.622,00 kuna.

Pročitajte više