Prodajom Croatia osiguranja Madisonovom klijentu Milanović i Linić oštetili su nas za tri milijarde kuna!

Foto:  Hina

HOĆE li na kraju netko odgovarati za prodaju Croatia Osiguranja? Naime, usporedbom dobivene cijene, koristi za proračun, usporedbom nedavnih sličnim prodaja na hrvatskom tržištu te odabira trenutka za prodaju došli smo do podatka kako bi ukupna šteta od ovakve transakcije na kojoj inzistiraju premijer Zoran Milanović i njegov ministar Slavko Linić mogla iznositi oko 3 milijarde kuna! Štoviše, kako saznajemo, neki su odmah nakon današnje odluke Vlade požurili prikupiti dokumentaciju o prodaji CO-a, te je predati Državnom odvjetništvu.
 
Croatia Osiguranje jedna od najstabilnijih hrvatskih tvrtki  
 
Croatia Osiguranje snažna je hrvatska tvrtka koja je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila bruto dobit od 106,7 milijuna kuna. Udio CO-a na hrvatskom tržištu je oko 32 posto, a u prvih devet mjeseci 2013. ostvarili su ukupnu zaračunatu premiju od 2,11 milijardi kuna. Unatoč dobrim financijskim rezultatima te činjenici da je unutar te kuće pokrenut proces racionalizacije poslovanja, Vlada se ove jeseni odlučila na prodaju te kuće. Mnogi domaći, a i strani stručnjaci uključujući Frigyes Schannen, direktora budimpeštanskog ureda konzultantske kuće Roland Bergera kažu da je riječ o najgorem mogućem trenutku za prodaju.
 
"Uostalom ovdje nije riječ samo o novcu, riječ je o 30 posto tržišta", upozorio je nedavno Schannen, no Vlada je bila neumoljiva. Proračun se mora napuniti. 
 
Maleni gubitaš Basler prodan za četiri puta veću cijenu nego Croatia Osiguranje!
 
Ministarstvo financija Slavka Linića potvrdilo je kako su zaprimljene  dvije obvezujuće ponude i to Adrisa i poljskog PZU-a. Favorit je bio domaći Adris kojem je na današnjem zasjedanju Vlade jednoglasno prihvaćena ponuda za kupnju 39,7 posto dionica Croatia osiguranja u iznosu od 119 milijuna eura. Također, odlučeno je na Vladi kako će nakon ulaganja u tvrtku od 110 milijuna eura moći postati vlasnici 60 posto tvrtke! Riječ o cijeni koja je daleko ispod stvarne cijene Croatia Osiguranja. 
 
Da je zaista tako dokazuje i nedavno preuzimanje Basler Osiguranja od strane austrijskog Uniqa Insurance Group koja je kupila podružnice u Hrvatskoj i Srbiji. Cijena za Basler u Hrvatskoj iznosila je oko 70 milijuna eura. No, valja naglasiti kako je Basler zauzimao tek 4,5 posto hrvatskog tržišta, dok im je premijski prihod iznosio 53,7 milijuna eura. Basler inače već godinama, za razliku od CO-a, posluje s gubitkom. 
 
Ako usporedimo cijenu po kojoj je prodan Basler, te cijenu za Croatia Osiguranje ispada da Baslerovih 1 posto udjela na hrvatskom tržištu stoji 17,3 milijuna eura. Jedan posto tržišta Croatia Osiguranja cijeni se na oko 3,7 milijuna eura!?  
 
Mogli smo se nadati barem pola milijarde eura
 
O kojim je razmjerima riječ dokazuje i činjenica kako je kapital CO-a procijenjen na 1,8 milijardi kuna s lanjskom dobiti od 123,4 milijuna kuna. Basler je imao minus od 51 milijuna kuna gubitka s kapitalom od 328,2 milijuna kuna. I bolje je prošao!?
 
Da je kojim slučajem za Croatia Osiguranje vrijedila cijena manjeg i financijski lošijeg Baslera mogli smo se nadati najmanje 566 milijuna eura. S obzirom na prihvaćenu ponudu imat ćemo gotovo tri puta manje. Od ukupne cijene valja oduzeti i troškove angažiranja konzultantske kuće KPMG koja je za Vladu utvrdila prodajnu cijenu Croatia osiguranja. Propuštena dobit za proračun na kraju iznosi više od 400 milijuna eura. 
 
Vlada puno očekuje i od dokapitalizacije Croatia Osiguranja, a upravo je to uzeo u svoju obranu kontroverzni ministar financija Linić.  
 
Nije im ni trebala dokapitalizacija
 
"Dobili smo dobili dobrog partnera za širenje tvrtke na hrvatskom tržištu i regiji', kaže Linić danas podsjetivši na izjave Vlade Ivice Račana u trenucima kada se prodavala Ina.
 
Prema brojkama Croatia Osiguranja čini se da ni dokapitalizacija o kojoj priča Linić nije zapravo trebala. Trenutni kapital ove osiguravajuće kuće dostatan za razvoj u sljedećih nekoliko godina. Kapital Croatia Osiguranja procjenjuje se na malo manje od 2 milijarde kuna što je 21,8 posto udjela u ukupnim izvorima financiranja. Da bi se shvatili omjeri snage Croatia Osiguranja valja naglasiti kako druga po veličini osiguravajuća kuća u Hrvatskoj Allianz Zagreb ima nominalnu vrijednost kapitala od 647 milijuna kuna što im je 17,5 posto udjela u ukupnim izvorima financiranja. 
 
Prema tome ispada da za CO trenutno ni ne treba dodatni kapital već samo više prodajnih jedinica kako u zemlji, a tako i u regiji. Isto tako novi vlasnik dokapitalizirani iznos može odmah i povući kroz pozajmice, što ne bi bio prvi puta u hrvatskoj privatizacijskoj povijesti. 
 
Matijašević: Valjda će netko snositi konzekvence
 
Ozren Matijašević, čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) nakon današnje vijest o prodaji Croatia Osiguranja svjestan je kako je ovo osiguravajuće društvo prodano ispod svoje stvarne vrijednosti. 
 
"Uvjeren sam da stvarna vrijednost daleko premašuje ovu koja je postignuta. Uostalom, ovo nije bila ekonomska odluka, ovo je bila politička odluka pa neka onda u skladu s tim nose i konzekvence. Što je najgore od svega  na kraju ni efekt na proračun neće biti znatan", ističe u razgovoru za Index sindikalac Matijašević. Čelnik sindikata naglašava kako je Croatia Osiguranje tvrtka koja je prošla rekonstrukciju te nema potrebe za otpuštanjem radnika. Za Matijaševića je posebno bitno kako će se država ponašati nakon prodaje, odnosno hoće li se ponoviti greške s Inom.
 
"Ina je naša greška, a valjda su nešto naučili. Bilo bi dobro da Vlada osigura mehanizme nadzora nad ispunjenjem uvjeta iz ponude Adrisa posebno onaj o dokapitalizaciji. Taj novac mora biti potrošen za širenje! Želimo da u kupoprodajnom ugovor stoji i kako će novi vlasnik poštovati Kolektivni ugovor, neće biti otpuštanja, te da udio u hrvatskom tržištu neće padati ispod  sadašnjih 32 posto", tvrdi na kraju Matijašević. 
 
Marić: Hrvatsko pravosuđe zbog ovog će imati posla 
 
Za oporbu prodaja Croatia Osiguranja ravna je izdaji hrvatski nacionalnih interesa. Za Gorana Marića saborskog zastupnika iz redova HDZ moglo bi nakon svega biti posla za Državno odvjetništvo. 
 
"Prodaja Croatia Osiguranja je protunacionalni čin i sramotno djelo. Nadam da će jednog dana svi koji su u tome sudjelovati odgovarati pred hrvatskim pravosuđem", naglasio je u izjavi za Index HDZ-ovac Marić.  
 
Čelnik laburista Dragutin Lesar također smatra kako je riječ o omalovažavajućoj cijeni te da je Croatia Osiguranje "otišla" daleko ispod njene stvarne vrijednosti. Prema Lesaru vrijednost CO-a mogla bi biti oko 13 milijardi kuna. 
 
Lesar: Omalovažavajuće niska cijena za Croatia Osiguranje
 
"Još u srpnju ove godine kada su me novinari pitalo o prodaji Croatia Osiguranja rekao sam ime kupca. Danas su svi saznali da sam bio pravu. Ništa ne me čudi. Ništa!", kaže Lesar podsjećajući kako je Sabor izglasavanjem Zakona o upravljanju državnom imovinom dao ovlasti ovakvoj Vladi da prodaje imovinu. Kada se prodavala Ina, podsjeća Lesar, tada je bio poseban zakon, a danas je dovoljna samo odluka Vlade. Čelnik laburista podsjeća kako je nedavno odbijena ponuda za Hrvatsku poštansku banku jer je "omalovažavajuća" dok je jednako "omalovažavajuća" i niska ponuda za CO - prihvaćena. 
 
Ekonomski stručnjak Ivan Lovrinović sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta tvrdi kako je riječ o potpuno nepotrebnoj prodaji ove državne tvrtke koja neće spasiti državni proračun niti značajno smanjiti dug. Isto tako ističe kako je cijena dobivena za Croatia Osiguranje daleko ispod one stvarne cijene. 
 
Lovrinović: Nema mirnih snova za investitora
 
"Oni to vide kao slamku spasa, ali ja ne vidim kako će nas to spasiti", kaže Lovrinović za Index dodajući da usporedba s nedavnom prodajom Baslera pokazuje koliko je zapravo loša današnja prodaja. 
 
"Da sam kojim slučajem ja investitor, odnosno kupac Croatia osiguranja pod tim uvjetima i cijenom ne bih mirno spavao. Mučilo bi se hoće li sljedeća Vlada koja dođe iza ove propitivati ovakvu prodaju i ovakvu malu cijenu", kaže na kraju Lovrinović. 

Pročitajte više