Prodao pa kupio: Todorić ponovno vlasnik Kozma

Foto: Hina

AGENCIJA za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je preuzimanje trgovačkog lanca Kozmo od strane Konzuma.

Specifičnost ove koncentracije je povratak Konzuma na mjerodavno tržište trgovine na malo kozmetičkim i toaletnim proizvodima u specijaliziranim prodavaonicama na području Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju AZTN-a

Kozmo je u sklopu Konzuma poslovao od 2005. da bi društvo Kozmo bilo osnovano u 2009. te prodano društvu u Nexus. Ovom transakcijom vraća ga u svoj portfelj, a razlozi za to su potreba za financijskom konsolidacijom poslovanja Kozma kroz povećanje konkurentnosti, posebno u kontekstu glavnih konkurenata na mjerodavnom tržištu. Koncentracija će omogućiti dugoročnu održivost i daljnji razvoj poslovanja Kozma.

Prema visini tržišnog udjela Kozmo je treći od četiri tržišna takmaca, a najznačajnije tržišne udjele ostvaruju Dm-drogerie markt, Müller i Bipa. Također, Kozmo posluje u 17 hrvatskih županija, a najznačajnije udjele, od 10 do 20 posto, ostvaruje na području Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Istarske i Požeško-slavonske županije.

Budući da Konzum prije koncentracije nije bio prisutan na mjerodavnom tržištu, njegova struktura se koncentracijom neće promijeniti. Uz to, razumno je za pretpostaviti da će Konzum restrukturiranjem poslovanja Kozma pridonijeti većoj konkurenciji između tržišnih takmaca na mjerodavnom tržištu, smatraju u AZTN-u.

Pročitajte više