Prodemokratski prosvjedi u Hong Kongu: Učenici i studenti bojkotiraju nastavu

Foto: FAH

NAKON što je Hong Kong, kao bivša britanska kolonija, vraćen pod kinesku vlast 1997. godine, dvije zemlje su sklopile dogovor putem kojeg je Hong Kongu zajamčena visoka razina autonomije, koja uključuje i demokratske izbore te pravo da stanovnici sami biraju svoje vođe, prenosi CNN.

Prijedlog kineske Komunističke partije da kandidati za izbore u Hong kongu prije izbora moraju dobiti "zeleno svjetlo" Kine, izazvale su žestoke reakcije u Hong Kongu, piše Bloomberg.

Joshua Wong

Među protivnicima kineskog prijedloga nalazi se i Joshua Wong, 17-ogodišnji učenik koji je u Hong Kongu stekao reputaciju jednog od najvatrenijih političkih aktivista. Wong je kroz zadnje dvije godine uspio stvoriti prodemokratski mladenački pokret čiji značaj neki uspoređuju sa studentskim prosvjedima na trgu Tiananmen.

"Ne mislim kako će naša bitka dugo trajati. Ako misliš da je borba za demokraciju nešto dugotrajno, sporo i raspršeno, nikada nećeš pobijediti. Na svaku bitku moraš gledati kao da je posljednja, samo tada ćeš imati odlučnost koja je potrebna za borbu", rekao je za CNN.

Pokretačka snaga promjena

Wong je u rujnu 2012. godine okupio 120.000 prosvjednika kako bi okupirao sjedište vlade u Hong Kongu, čime je prisilio gradsko vodstvo da ukine prokomunistički predmet "Nacionalno i moralno obrazovanje" u javne škole.

"Prije pet godina, bilo je nezamislivo da bi učenicima i studentima Hong Konga bilo stalo do politike, no ipak su se probudili kada je bilo potrebno. Počeli smo shvaćati da je politika nešto što nas se tiče i do čega nam je stalo", naglasio je mladi Wong.
 

Pročitajte više