Proizvođači bezalkoholnih pića iznenađeni izmjenama poreza na kavu i bezalkoholnih pića

Foto: Ilustracija

"DOMAĆI proizvođači bezalkoholnih pića iznenađeni su neočekivanom promjenom stava Ministarstva financija koje je u posljednji trenutak, pred samu jučerašnju sjednicu Vlade, u prijedlogu Zakona o posebnom porezu na kavu i bezalkoholna pića odustalo od smanjenja iznosa posebnog poreza na bezalkoholna pića sa 40 kuna na 30 kuna po hektolitru, a koje su kao svoj prijedlog predstavnici Ministarstva financija u ožujku predstavili predstavnicima industrije", stoji u priopćenju gospodarskog interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske.

"GIUPP je prijedlog smanjenja porezne stope pozdravilo kao mjeru poticanja rasta i razvoja domaće proizvodnje, a inzistiranje na zadržavanju postojeće stope samo dodatno otežava poziciju domaćih proizvođača bezalkoholnih pića koji se zbog visokih državnih nameta na proizvodnju nalaze u iznimno teškoj, neravnopravnoj tržišnoj poziciji pred sam ulazak na iznimno konkurentno tržište Europske unije.

Hrvatska je jedina zemlja u regiji i jedna od rijetkih u Europskoj uniji u kojoj se i dalje plaća poseban porez na bezalkoholna pića, a taj porez u Hrvatskoj iznosi čak 60 lipa u maloprodajnoj cijeni 1,5 litre bezalkoholnog pića. Pritom ukupni državni nameti čine otprilike oko 50 posto maloprodajne cijene 1,5 litre bezalkoholnog pića, što kompletnu domaću proizvodnju bezalkoholnih pića čini neodrživom na zajedničkom tržištu Europske unije.

"Naše argumente koji govore u prilog nužnom smanjenju poreznog opterećenja kako bi se očuvala domaća proizvodnja nisu mogli zaobići u Ministarstvu financija prilikom sastavljanja teksta prijedloga Zakona pa su u posljednjem prijedlogu Zakona koji nam je predstavljen na radnoj skupini predložili smanjenje iznosa posebnog poreza sa 40 na 30 kuna po hektolitru bezalkoholnog pića. Proizvođači su, uvažavajući gospodarski trenutak koji ograničava značajnija smanjenja poreznih prihoda, bili zadovoljni takvom odlukom Ministarstva. No, izmjena u posljednji čas bez objašnjenja nas je iznenadila", izjavila je Jasna Čačić, direktorica GIUPP-a.

Inzistiranje Vlade na zadržavanju tako visokih nameta na domaću proizvodnju u neskladu je s njenim opredjeljenjem za poboljšanjem poslovne klime i poticanjem investicija, a rezultat će biti dodatni pad proizvodnje te moguće gašenje proizvodnih pogona i gubitak radnih mjesta.

Kako bi spriječili taj scenarij, u GIUPP-u apeliraju na Vladu da kroz izmjene prijedloga Zakona u saborskoj proceduri ipak omogući smanjenje poreznog opterećenja na domaće proizvođače i sačuva industriju bezalkoholnih pića koja je jedna je od rijetkih domaćih industrijskih grana u kojoj imamo bogato znanje, tradiciju i dobru reputaciju", stoji u priopćenju Gospodarskog interesnog udruženja proizvođača pića Hrvatske.

Pročitajte više