Proizvodili alkohol u kući pa ga prodavali u ambalaži poznatih marki: Koristili su krivotvorene markice i originalne čepove

Foto: MUP

PETORICA muškaraca u dobi od 31, 44, 55, 56 i 65 godina završili su u pritvoru zbog sumnje na počinjenje više kaznenih dijela. Kriminalističko istraživanje nad petoricom muškaraca sa šireg zagrebačkog područja proveli su policijski službenici PU varaždinske u suradnji sa kolegama iz PU zagrebačke i carinskom upravom.

"Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu, pretraženi su stanovi i vozila kojima se koriste navedeni. Tom su prilikom pronađene veće količine gotovih krivotvorenih alkoholnih pića, veće količine etilnog alkohola, aroma, ekstrakata, tekućina nepoznatog sadržaja, strojevi za miješanje i punjenje pića, veće količine krivotvorenih markica Ministarstva financija, tiskarski stroj, šablone raznih proizvođača, automatska puška, pištolj, puška ručne izrade, veća količina prazne ambalaže pripremljene za punjenje, veća količina krivotvorenih čepova i drugi predmeti.

Kriminalističkim je istraživanjem utvrđeno da je 44-godišnjak od početka 2009. godine proizvodio različita jaka alkoholna pića domaćih i stranih proizvođača, na kojima su bile istaknute oznake raznih robnih marki i nositelja ovlaštenja korištenja tih robnih marki – trgovačkog društva iz Njemačke, trgovačkog društva iz Zagreba, te drugih trgovačkih društava. Na traženje spomenutog 44-godišnjaka, 56-godišnjak je pribavio originalnu ambalažu, dok je 55-godišnjak, kao zaposlenik trgovačkog društva iz Zagreba, pribavio originalne čepove za pića koje proizvodi to trgovačko društvo, a 65-godišnjak neoriginalne čepove s naznakom istog proizvođača. Pri tome su sva trojica navedenih bili svjesni da će 44-godišnjak ovu ambalažu i čepove koristiti u svrhu daljnje prodaje alkoholnih pića koja je sam proizveo pod oznakom navedenih robnih marki, a radi stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti.

Na tako pakirana i neistinito označena alkoholna pića, 44-godišnjak je nalijepio neoriginalne markice Ministarstva financija RH, u nakani prikazivanja kako se radi o porezno tretiranoj robi. Tako neistinito označena alkoholna pića 44-godišnjak je u više navrata u velikim količinama prodao 31-godišnjaku, koji ih je dalje prodavao kupcima na području Zagreba i drugih mjesta, iako je znao da se radi o alkoholnim pićima neovlašteno označenim robnim markama i na kojima su nalijepljene neoriginalne markice Ministarstva financija. Time su 44-godišnjak i 31-godišnjak od ovakve prodaje stekli za sad neutvrđenu dobit, ali svakako veću od 60 000 kuna.

Nadalje, prilikom pretraga, u kući 44-godišnjaka policijski su službenici pronašli kuburu s ležištem predviđenim za ispaljivanje patrona sa sačmom, glatke cijevi, te jedan pištolj s pripadajućim spremnicima i streljivom, dok je kod 55-godišnjaka pronađena automatska puška.

Po završetku kriminalističkog istraživanja, svi navedeni su uz kaznene prijave za kaznena djela krivotvorenje znakova za vrijednost i povredu žiga, a 44-godišnjak i 55-godišnjak i za kazneno djelo nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari, predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke.

Vezano uz navedeno, carinska je uprava provela nadzor nad više ugostiteljskih objekata na području policijskih uprava međimurske, krapinsko-zagorske, varaždinske, te zagrebačke, kojom prilikom su utvrđeni prekršaji prodaje naprijed navedenih alkoholnih pića", stoji u priopćenju PU varaždinske.
 

Pročitajte više