Ovo su ratni ciljevi Rusije za ovu godinu

Foto: Profimedia

Ruski ciljevi ove godine su potpuna okupacija Donjecka, Luhanska i, ako je moguće, cijele regije Zaporižja. Rekao je to sinoć u intervjuu za britanski Times zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Pavliuk.

>> Rusi silovito napreduju. Osvojili su najveći dio Ukrajine u gotovo dvije godine

Ako je suditi prema nedavnim događanjima na bojišnici, odnosno ruskom silovitom naletu u posljednjih nekoliko mjeseci, ruske snage pokušavaju zauzeti što više teritorija prije nego što se efekt nedavno usvojenog zakona od šezdesetak milijardi dolara pomoći Ukrajini osjeti na bojišnici.

Časiv Jar, grad u Donjeckoj oblasti, ostaje jedna od ključnih meta Rusije jer bi mogao olakšati daljnje napredovanje prema obližnjim gradovima Kostjaninivku, Kramatorsku i Slovjansku, objavila je ukrajinska vojska. 

Rusi žele osvojiti ključan grad do 9. svibnja. "Imaju totalnu nadmoć u zraku"

Ruske snage žele zauzeti Časiv Jar do 9. svibnja, kad u Rusiji slave kultni Dan pobjede u Drugom svjetskom ratu. Pavliuk vjeruje da se to neće dogoditi, ali ne ostavlja dojam da Ukrajinci mogu zadržati Časiv Jar. 

"Pokušavamo učiniti sve što možemo kako bismo zaustavili ruski plan da zauzmu Časiv Jar prije 9. svibnja", rekao je zapovjednik i dodao: "Ali Rusi tamo imaju topničku nadmoć u omjeru 10 naprema 1 te totalnu nadmoć u zraku."

Zapovjednik se nada da će nove milijarde američke vojne pomoći, koja je bila u zastoju gotovo sedam mjeseci, značajno utjecati na ukrajinsko bojište.

"Da je američko oružje stiglo na vrijeme..."

"Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo ruski proboj, a nadamo se da će nam pomoći i američko naoružanje. Da je stiglo na vrijeme, ne bismo izgubili teritorije koje smo izgubili u posljednjih nekoliko mjeseci", rekao je Pavliuk.

Osim na dovršetak okupacije triju oblasti, koje je zajedno s regijom Herson ruski predsjednik Vladimir Putin na ceremoniji u Moskvi lani proglasio dijelovima Rusije, ruske snage i dalje su usredotočene na zauzimanje regionalnih središta Harkiva i Sumija, koji se nalaze u neposrednoj blizini ukrajinsko-ruske državne granice. Rekao je to Pavliuk pozivajući se na ukrajinske vojne obavještajne podatke.

"Rusi žele dići još 100.000 vojnika za ljetnu ofenzivu, a 300.000 do kraja godine"

"Ali ne znamo koliko su ti planovi ozbiljni niti jesu li oni sposobni da ih realiziraju sa snagama kojima raspolažu", rekao je ukrajinski zapovjednik, koji također očekuje da će se broj ruskih vojnika povećati ove godine jer se približava ruska ljetna ofenziva.

"Vjerujemo da Rusi žele mobilizirati još 100.000 vojnika i da će ih koristiti za pojačanje svojih snaga u Ukrajini već u lipnju i srpnju", rekao je Pavliuk.

"Do kraja godine mislimo da Rusi namjeravaju mobilizirati još gotovo 300.000 vojnika. Ali također gube gotovo 25.000 do 30.000 mjesečno. Toliko svakog mjeseca imaju mrtvih ili ranjenih", dodao je.

Glavni ukrajinski zapovjednik priznao povlačenje na istoku

Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski rekao je nedavno da su se ukrajinske snage morale povući zapadno od sela Berdiči, Semenivka i Novomihalivka u Donjeckoj oblasti, gdje ruske snage napreduju od pada grada Avdijivke.

Ruske snage uspjele su se probiti i zauzeti uporište u dijelu Očeretina, sela na prvoj crti bojišnice gotovo 10 kilometara od Berdičija i Semenivke.

Sirski je rekao da Rusija šalje do četiri brigade, odnosno od 8000 do 32.000 ljudi, u jurišne operacije u smjeru gradova Pokrovsk i Kuzrakova, zapadno od Avdijivke koja je pala u veljači.

Ako ruske snage zaista uspiju osvojiti cijeli Donjeck, Luhansk i Zaporižju do kraja godine, to neće značiti samo silovit udarac moralu ukrajinskih branitelja, nego će i pred njih postaviti i zadatak s kakvim se nisu suočili od prvih dana invazije u veljači 2022. godine, kad su Rusi krenuli na Kijev.

Pročitajte više