Projekt vrijedan gotovo 35 milijuna kuna: Splitska luka dobiva vezove za prihvaćanje velikih putničkih brodova

Foto: Duje Klarić/Cropix

U GRADSKOJ luci Split danas se otvaraju vezovi 26 i 27 čime se povećava se kapacitet operativne obale s mogućnošću prihvata većih brodova, a time i povećanja broja putnika u domaćem i međunarodnom pomorskom prometu. Dogradnju je vlastitim sredstvima financirala Lučka uprava Split, a cijeli je projekt vrijedan gotovo 35 milijuna kuna.

Projekt rekonstrukcije i dogradnje vezova 26 i 27 u Gradskoj luci Split za prihvat brodova u domaćem prometu te mogućem alternativnom prihvatu brodova u međunarodnom prometu vrijedan je 34,5 milijuna kuna i financiran je sredstvima Lučke uprave Split. Završen je prije roka i njime će se poboljšati protok putnika i vozila te povećati sigurnosti prometa u luci. Novoizgrađena operativna površina iznosi 2.700 četvornih metara. Rekonstrukcijom i dogradnjom vezova 26 i 27 osigurana su dva dužobalna veza duljine 140 metara, te dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara. Radi se o jednoj od najvećih investicija u pomorsku prometnu infrastrukturu Splita, a prethodi skorašnjoj investiciji gradnje vanjskih vezova vrijednoj 200 milijuna kuna, čime će se povećati kapacitet prihvata velikih putničkih brodova, kruzera.

Pozdravnim govorima na svečanom će se otvorenju gostima kao domaćin obratiti ravnatelj Lučke uprave Split Milan Blaževski i zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, a o ulaganjima u ovakvu vrstu projekata kojima se direktno potiče ne samo rast prometa, nego i gospodarski rast na puno razina govorit će potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Pročitajte više