Promjena iskaza, otmica i "zamagljivanje istine" u nastavku suđenja Perković-Mustač

Foto: Hina

BIVŠI visoki dužnosnik jugoslavenske Službe državne sigurnosti Ivan Lasić zanijekao je u utorak, u nastavku svjedočenja na suđenju bivšim pripadnicima tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, istinitost vlastitog iskaza kojeg je 1992. godine dao Saborskom povjerenstvu za ispitivanje žrtava rata i poraća, a na kojem se djelomično i zasniva optužnica.

Drugi dio njegova svjedočenja videovezom iz Mostara protekao je u znaku poricanja istinitosti toga iskaza. Nakon što ga je sudac Manfred Dauster suočio s dijelovima zapisnika koji je nastao tijekom ispitivanja Lasića, kojeg je tada ispitivao Bože Vukušić, i koji su se odnosili na detalje oko rada jugoslavenskih tajnih službi, svjedok je rekao kako su navodi iz tog iskaza kojeg je dao tadašnjem potpredsjedniku Saborskog povjerenstva za istraživanje žrtava rata i poraća nevažeći, jer su nastali pod prisilom.

"S Vukušićem nisam razgovarao kao slobodan čovjek, bio sam pretučen i mučen i nisam znao što govorim", rekao je Lasić.

Otmica koja je trajala 15 dana

Nakon što mu je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster objasnio kako je vidio film s njegovim iskazom i kako mu se nije činilo da je pretučen i otet, Lasić je inzistirao da objasni kako je došlo do iskaza Vukušiću, zbog kojeg se Lasić i našao na klupi za svjedoke u ovom procesu.

"Ja sam bio otet iz podruma u Mostaru 13.6.1992. oko ponoći. Zavezali su mi ruke i oči i ubacili u kombi bez sjedala", opisivao je Lasić svoju otmicu koja je trajala oko 15 dana.

Nakon upita predsjednika sudskog vijeća Daustera zašto te optužbe nije iznio dosad pred hrvatskim sudovima, Lasić je objasnio kako strahuje za svoju sigurnost.

Sudsko vijeće se nakon toga povuklo na konzultacije i potom zaključilo kako više nema pitanja za svjedoka Lasića.

Upitni iskazi

Državni tužitelj Lionhardt Weiss je tada Lasića pokušao suočiti s izjavama u svezi sa slučajem Đureković koje je dao u drugim prilikama, a koje nisu povezane s ispitivanjem koje je vodio Bože Vukušić. Pritom je utvrđeno kako je Lasić više puta dao iskaze identične onima koje je dao i Vukušiću, a koji se tiču nekih događaja u vrhu Savezne službe državne sigurnosti neposredno nakon ubojstva Stjepana Đurekovića.

Siniša Pavlović, odvjetnik sutužiteljice u procesu Gizele Đureković, Lasića je pitao na čemu temelji tvrdnje da se na njega pokušava izvršiti pritisak pogotovo od Bože Vukušića, kada postoje dokazi da je on tog istog Vukušića ugostio u svojoj kući u Hercegovini, našto mu Lasić nije dao jednoznačan i jasan odgovor.

Na pitanja odvjetnika Josipa Perkovića, Ante Nobila, o tome koji je državni odvjetnik odbio ispitati Lasića početkom devedesetih nakon Vukušićeva ispitivanja, Lasić je odgovorio da se radi o Vladimiru Šeksu kazavši da "nije htio napraviti iste greške kao u slučaju istrage ubojstva obitelji Zec", kada su napravljene određene proceduralne pogreške.


O ključu garaže koju je kao tiskaru koristio ubijeni Đureković, a kojeg je navodno Krunoslav Prates, osuđen u drugom procesu zbog ubojstva Đurekovića, dao Perkoviću a ovaj ga je navodno predao ubojicama, Lasić je izjavio kako nije znao ništa.

Nobilo o važnosti Lasića

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo današnje svjedočenje Ivana Lasića ocijenio je kao izuzetno korisno.

"Jedno je kada vam pripadnici emigracije govore o događajima, a drugo kada govore oni koji su bili unutar same službe. Lasić je važan zbog nekoliko točaka. Jedna je ta da je njegovo svjedočenje pokazalo da su Stane Dolanc i vodstvo savezne Službe državne sigurnosti odmah znali za ubojstvo Đurekovića i da prema tome oni stoje iza čitavog slučaja. Druga stvar je ta da je suradnik državnog odvjetništva i najjači adut optužbe Bože Vukušić lažni svjedok. Lasić je vjerodostojno opisao kako ga je Vukušić sa svojim ljudima oteo. Bože Vukušić je to pred sudom negirao. Mi ćemo pomoću vještačenja dokazati da je plan otmice Blagoja Zelića napisan Vukušićevom rukom. I kad to dokažemo onda će biti potpuno jasno da je Bože Vukušić trostruki otmičar i da je iskaze iznudio. I što je najvažnije, nema tog suda na svijetu koji bi na osnovi takvih iskaza mogao donijeti presudu", zaključio je Nobilo.

"Zamagljivanje istine"


Odvjetnik Pavlović, naprotiv, navode o strahu i navodnom pritisku koji se vrši na Lasića kao svjedoka smatra taktikom zamagljivanja istine.

"Svjedok Lasić je dosad, ako se ne varam, šest puta svjedočio na ovu temu i nikada nije spominjao bilo kakve pritiske. Očigledna je namjera da se cijela priča zamagli koliko god je to moguće samo da se pomogne obrani. Mi to vidimo, a mislim da to tako vidi i sudsko vijeće", zaključio je Pavlović.

Ivan Lasić je na pitanje sudskog vijeća videovezom iz Mostara potom nastavio svjedočiti o svojim saznanjima o Vinku Sindičiću, bivšem djelatniku Službe državne sigurnosti, i mogućem svjedoku u procesu protiv Perkovića i Mustača.

"Sindičić je bio djelatnik naših tajnih službi i njemačkih, a sad je, kako čujem, samo djelatnik njemačkih službi i znam da i vama radi probleme, kao što je nekad radio i nama", rekao je Ivan Lasić aludirajući na činjenicu da Vinko Sindičić nekoliko puta mijenjao svoje navode o pojavljivanju na ovom suđenju u svojstvu svjedoka.

"Supertajna" služba

Lasić je negirao tvrdnje Sindičića iz suđenja Krunoslavu Pratesu da je unutar SDS-a postojala još jedna "supertajna" služba, koja je donosila najvažnije odluke.


"Sindičić je njemačkim istražiteljima u Njemačkoj izmislio priču da smo Mustač i ja tvorili tajnu službu unutar tajne službe, što je glupost i što su vaši vještaci i potvrdili", rekao je Lasić.

Lasićevo svjedočenje je trajalo dulje od predviđenog, ali s obzirom da je ispitivanja svjedoka okončano, on neće, kako je to bilo najavljeno, nastaviti svjedočenje sutra.

Suđenje se, kako je ranije priopćeno, nastavlja sutra svjedočenjem bivšeg člana hrvatske političke emigracije Petra Penave, koji je već svjedočio sredinom travnja.

Pročitajte više