Pronađena i prva tijela u zrakoplovu koji se zabio u planinu u Indoneziji, vjerojatno nema preživjelih

INDONEZIJSKI dužnosnici su kazali da je iz helikoptera viđena olupina zrakoplova sličnog ruskom Sukhoiju koji je nestao jučer. Nešto kasnije stigla je i potvrda: radi se o olupini aviona koji je jučer nestao s radara.

Sukhoi Superjet 100 nestao je s radara 50 minuta nakon polijetanja iz Jakarte na probni let. Dužnosnici su kazali da je olupina primijećena na strmini blizu neaktivnog vulkana. Oko 45 ljudi je bilo u zrakoplovu kada je nestao.

Nema preživjelih

BBC javlja kako su vjerojatno svi putnici poginuli, jer nema tragova koji bi ukazivali da je netko preživio pad. Kasnije je javljeno da je pronađeno više tijela.

"Zasad nismo našli preživjele, ali i dalje tražimo", rekao je glasnogovornik spasilačke službe Gagah Prakoso.

"Zrakoplov se srušio na padinama planine Salak", kazao je indonezijski predsjednik Susilo Bambang. "Mora se provesti brza i temeljita istraga. Spasiocima je prioritet potraga za mogućim preživjelim putnicima" ,dodao je. U zrakoplovu je bilo osam ruskih pilota i inženjera, predstavnici indonezijske zrakoplovne tvrtke i novinari.

Zrakoplov je na svoj drugi let jučer krenuo iz zračne luke Halim Perdanakusma u Jakarti oko 14 sati. Oko 14:50 je njegova visina pala s 3000 metara na 1800 metara blizu vrha Salek koji se nalazi na 2200 metara nadmorske visine. Stanovnica sela blizu planine Juanda je rekla lokalnoj televiziji da je vidjela veliki zrakoplov kako prolazi iznad njezine kuće.

Predstavnici Sukhoija su bili na azijskoj turneji na kojoj su zrakoplovnim kompanijama predstavljali svoje avione. Superjet može prevoziti do 100 putnika te je prvi komercijalni zrakoplov tvrtke koja je do sada proizvodila isključivo borbene avione. Napravljen je u suradnji Sukhoija i talijanske tvrtke Finmeccanica te još nekih ruskih i stranih kompanija.

Plan kompanije je bio prodati 42 zrakoplova u Indoneziji koja bilježi rast zrakoplovnog prometa zbog rastuće srednje klase. 

Pročitajte više