Propalo glasanje o poreznoj reformi u SAD-u: U pregovore se uključio i Obama

Foto: AFP

AMERIČKI republikanci su odgodili glasanje o porezu u Kongresu, manje od dva tjedna prije zadnjeg datuma za donošenje proračunskih reformi.

Republikanski predsjednik Zastupničkog doma John Boehner predložio je zakon kojim bi se povisio porez bogatijim građanima, ali su ga desnije orijentirani republikanci odbili. Analitičari tvrde da je ta situacija oslabila Boehnerov položaj u pregovaranju s Bijelom kućom. Naime, s obzirom na to da u Zastupničkom domu većinu drže republikanci, očekivalo se da bi zastupnici mogli podržati prijedlog člana svoje stranke. O porezu se još treba glasati i u većinom demokratskom Senatu.

Političari se moraju dogovoriti o reformama do 1. siječnja. Usprkos neuspjelom glasanju, na burzi nema oštrih promjena jer analitičari ionako predviđaju da će dogovor oko reformi trajati dugo.

Reformom porez smanjio za 99,8 posto Amerikanaca, ali i povisio za one koji zarađuju više od milijuna dolara godišnje. Predsjednik Barack Obama je najavio da će i on sudjelovati u pregovorima s Kongresom.

Pročitajte više