Propao okrugli stol šatordžija: Kolinda, Milanović i Matić neće se pojaviti

Foto: Hina

PREMA svemu sudeći okrugli stol "Istinom - 100% za Hrvatsku" u organizaciji ratnih veterana i invalida Domovinskog rata, čiji članovi već mjesecima prosvjeduju u Savskoj 66, osuđen je na propast.

Nakon što su premijer Zoran Milanović i ministar branitelja Predrag Matić odbili poziv Đure Glogoškog da sudjeluju na okruglom stolu, na poziv se neće odazvati niti predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović koja je danas otputovala u radni posjet Bruxellesu.

Šatoraši su na okrugli stol pozvali Zorana Milanovića, Kolindu Grabar Kitarović, Josipa Bozanića, Josipa Leku, Vesnu Nađ, Predraga Matića i Bojana Glavaševića. Matić i Glavašević, koji se trenutačno nalaze na službenom putu u SAD-u, također se neće odazvati pozivu.

Đuro Glogoški osobno je uručio poziv Milanoviću, no premijer je kazao kako ne razgovara s onima koji "bezuvjetno" traže glave njegovih ministara.

"Premijer ne može ići na okrugli stol čiji organizatori bezuvjetno traže ostavku njegova ministra i tako pokazuju da zapravo nisu spremni za razgovor na koji pozivaju", priopćio je prošloga tjedna glasnogovornik Vlade Nikola Jelić.

> Milanović odbio poziv Glogoškog da sjedne za okrugli stol

Ne dolazi ni Leko


Svoj izostanak je najavio i Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, zbog čega je od susreta s veteranima odustao i  predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.

Okrugli stol "veterana s veteranima" bit će održan u Novinarskom domu, uz eventualni, ali još uvijek nepotvrđeni dolazak zagrebačkog kardinala Josip Bozanić.

Glogoški i veterani traže donošenje ustavnog zakona o hrvatskim braniteljima, ostavku ministra Matića, njegove zamjenice i pomoćnika. Prošloga tjedna Glogoški je kao jedan od vođa šatordžija u Savskoj istaknuo kako vidi da "iz Vlade nema razumijevanja, kao ni iz Hrvatskog sabora" za njihove probleme te najavio nove prosvjede.

Za tri dana na Trg dovode Thompsona

Šatordžije će 2. svibnja na Trgu bana Jelačića organizirati "skup zajedništva", kojim žele privući velik broj građana. Govoreći prošloga tjedna o najavljenom prosvjedu, šatoraši su poručili da će imati "bogat kulturno-umjetnički program" kako bi privukli veliki broj građana. Zvijezda prosvjeda će, kao što je već ranije najavljeno, biti Marko Perković Thompson, a danas je najavljeno da će koncert održati i Mate Mišo Kovač.

"Od 17 sati počet će nastupi KUD-ova iz čitave države, a u 18 sati održat će se misa u katedrali. Prisjetit ćemo se 12 redarstvenika, ali i sedam civila poginulih u granatiranju Zagreba. Zatim slijedi program na trgu u kojem će sudjelovati niz KUD-ova, glazbenika, klapa, tamburaša, nastupit će Thompson i Mišo Kovač", rekao je tada Glogoški, dodajući kako "neće biti političkih govora, ali će branitelji iz šatora poslati jasnu poruku".

Pročitajte više